Prodaje se pariški stan obitelji Mitterrand

Nedavno je u francuskom listu Le Progres objavljen oglas o prodaji stana bivšega francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda koji se nalazi u pariškome V. arondismanu, prenose francuski mediji.

Kada pomislite na sve one osobe koje su svojedobno prešle prag stana, koje su ondje vodile zanimljive rasprave i razgovore ili su se jednostavno u stanu družile, priznat ćete, stan je više od jednostavne nekretnine, to je dio francuske povijesti, pišu francuski mediji.

Objekt od 79 četvornih metara nalazi se u u Rue de Bievre u šarmantnoj zgradi izgrađenoj 1880. u V. pariškom arondismanu, piše Le Progres. Obitelj Mitterrand stan je kupila 1971. godine, a bivši francuski predsjednik ondje je sa suprugom živio do svoje smrti 1996. godine. U oglasu se dodaje i da je stan bio poprište povijesnih sastanaka i događanja.

Nekretninu čini prizemlje od 42 četvorna metra u kojemu su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak te prvi kat od 37 četvornih metara gdje se nalaze spavaća soba i kupaonica.

No drugi kat zgrade i njezino potkrovlje u kojemu se nalazio privatni ured bivšega francuskog predsjednika nisu na prodaju, piše list.

Za ovaj mali dio francuske povijesti zainteresirani će morati izdvojiti 1.375 milijuna eura ili 17,500 eura po četvornome metru, što je cijena koju mnogi smatraju previsokom za stan u čiju će obnovu trebati uložiti dodatne novce.

U istom arondismanu prosječna cijena stanova iznosi između 13.000 i 14.000 eura po četvornom metru, a zanimljivo je i da je Francois Mitterrand nekretninu kupio 1971. po cijeni od 1000 eura po četvornom metru.