Poeov 'Horor diptih' u varaždinskoj utvrdi

Pod otvorenim nebom, u atriju varaždinskoga Starog grada, održana premijera predstave 'Horor diptih' prema pričama Edgara Allana Poa.

Žanr horora, rođen u književnosti, a stasao na filmu, u svojoj zrelosti sve više nalazi mjesto i na pozornicama važnih europskih kazališta, ali ga na hrvatskoj kazališnoj sceni - nema. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ovog će ljeta ispuniti taj prostor jedinstvenim projektom 'Horor diptih' redateljice Ksenije Krčar.

Renesansno-barokna utvrda, danas poznata kao varaždinski Stari grad, prepoznatljiva je kulisa našega kontinentalnog dragulja. Daleko od očekivanih romantičnih uprizorenja redateljica Ksenija Krčar prostor je iskoristila za drugačiji sadržaj -  horor pripovijetke Edgara Allana Poea.

- Ideja mi je pala na pamet prije par godina, ja sam pripremila taj projekt u koji sam uključila priče 'Pad kuće Usher' i 'William Wilson'. Projekt je stajao par godina u ladici i onda je intendantica rekla da ćemo raditi tog mog Poea, kaže redateljica Ksenija Krčar.

'Pad kuće Usher' pripovijetka je o susretu dvojice prijatelja. Gost otkriva mračne i morbidne spoznaje o toj kući - a gledatelj se potpuno ispuni jezom - zahvaljujući efektima i scenografiji.

- Mi moramo sve izgraditi što vidimo u kazalištu, nije to samo scena, već i način funkcioniranja. Mnogo smo toga odradili i vrlo smo sretni što smo to priveli uspješno kraju, dojam je scenografa Lea Vukelića.

Horor je iskorak za kazalište u Hrvatskoj, pogotovo ono - ambijentalno. Varaždinska povijesna jezgra krije brojne lokacije koje su upravo za ovakvu interpretaciju - idealne.

- Ambijent je sjajan, dodaje tu neku posebnu notu, pomaže u samoj izvedbi, ističe glumica Irma Dragičević uz koju u predstavi glume mlada lica hrvatskoga glumišta poput braće Filipa i Nikše Eldana.

- Ovdje se pružila prilika da u koprodukciji HNK-a, varaždinskog muzeja i turističke zajednice svi skupa stavimo karte za stol i pokažemo da imamo svašta u ovom gradu - imamo ambijente, redatelje, glumce, imamo muzičare, i ovdje se sve skupa skupilo, komentira glumac Nikša Eldan.

Gotovo dva sata gledatelji su uživali u napetim i jezivim scenama i na kraju nagradili 'Horor diptih' gromoglasnim pljeskom.