'Mitovi Grada' na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Bogat i raznolik program 70. izdanja Dubrovačkih ljetnih igara obilježen je krilaticom 'Mitovi Grada', budući da je sedam desetljeća tradicije obilježilo i stvorilo kulturni identitet Dubrovnika i Hrvatske, istaknuto je na predstavljanju festivalskog programa koji je počeo 10. srpnja uz izravni prijenos na HRT-u.

- Program je bogat, iako nije sve počelo prema planu. Generalna proba, koja je poznata po tome što u njoj sudjeluju i građani svojim ubacivanjem, je sinoć otkazana prvi put u 14 godina i to zbog nevremena, javila je Ivana Brailo Drnas.

U 47 dana trajanja, na gotovo 30 scenskih i ambijentalnih lokacija, približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od šezdeset tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko osamdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.
Dubrovačke ljetne igre, otvorenje
Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski naglasila je kako je velika obljetnica obvezala sve uključene da se prema građanima Dubrovnika i publici obrate s dužnim poštovanjem.

- Zato smo osmislili program u kojem ima zaista za svakoga ponešto, koji će kvalitetom, koja nam je bila ideja vodilja, svaku publiku zadovoljiti i oplemeniti, rekla je Ruždjak Podolski.

Objašnjavajući krilaticu 'Mitovi Grada' intendantica je redatelja Paola Magellija, koji režira 'Hamleta' na tvrđavi Lovrjenac, nazvala 'mitskim redateljem Igara', koji je Igre zadužio vrlo hrabrim kreacijama i daškom moderniteta.

- Magelli se uhvatio u koštac s mitskim djelom 'Hamlet', koje dubrovačka publika voli još od 1952. godine, naravno na mitskom mjestu tvrđave Lovrjenac, koja je uvijek bila dom ovom predivnom komadu, rekla je Ruždjak Podolski.

Najavila je i hrvatsku i svjetsku praizvedbu djela 'Geranium' Ive Vojnovića, dodavši kako Vojnović kao mitski autor nikad nije bio dovoljno istražen, a premijeru će na ovim Igrama doživjeti glazbeno-scensko djelo 'Mali princ' Antoinea de Saint-Exuperyja.

Zahvalila je Gradu Dubrovniku koji je prepoznao značaj ove jubilarne sezone, a zahvaljujući toj potpori ostvarit će se dva posebna događaja.

- Najprije gala koncert 9. Beethovenove simfonije u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera pod ravnanjem Ivana Repušića i Zbora Ivan Goran Kovačić 11. srpnja pred crkvom sv. Vlaha, a potom Marijinski balet i 'Četiri godišnja doba' 4. kolovoza u Parku Gradac, to je svjetska baletna reprezentacija, bivši Kirov balet', istaknula je intendantica.

Ravnateljica Javne ustanove Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović podsjetila je kako je proračun obljetničkog festivala u odnosu na lani povećan s 3,2 milijuna na 6,5 milijuna kuna, što je jedan od razloga što je ukupni proračun s 14 milijuna narastao na 19 milijuna kuna.

- To je povećanje došlo u pravom trenutku pa smo na vrijeme dobili velike zvijezde. Uz to, iskoristili smo priliku 70. godišnjice za dobiti nove sponzore, a uspjeli smo uvećati iznos naših starih sponzora. Nadam se da ćemo idućih godina moći ponoviti ovakav program, napomenula je ravnateljica.

Redatelj Paolo Magelli izjavio je kako je dubrovački festival po svom obliku djelovanja najstariji u svijetu: Siracusa i Venecija nisu toliko složeni kao Dubrovnik, jer isključuju glazbu ili ples. Avignon je nastao deset, a Barcelona dvadeset godina kasnije. To su sve jako razvikani svjetski festivali. A dubrovački je sigurno najdublji i najsloženiji. Vrijedi ga čuvati i razvijati dalje jer je izraz duše ovih zidina, naglasio je Magelli.

Uz stihove 'Himne slobodi' i podizanje zastave 'Libertas' ispred crkve sv. Vlaha 70. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja, pod krilaticom 'Dubrovnik plovi', u režiji Dore Ruždjak Podolski i Saše Božića.

Treći program Hrvatskog radija pripremio je posebnu emisiju 'Glasi iz Dubrave' koju će emitirati 10. srpnja u 18 sati uoči svečanog otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Emisija  donosi niz svjedočanstava protagonista koji su obilježili festival. U emisiji urednice Jelene Obradović Mojaš o Igrama između ostalih govore Fani Muhoberac, Joško Juvančić, Tonko Lonza, Zubin Mehta, Ivica Boban i Tomaž Pandur.

Prijenos svečanog otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara emitirat će se na Prvim programima Hrvatskog radija i Hrvatske televizije u 21 sat, a sve detalje o programu i otvorenju doznali smo od Dore Ruždjak Podolski koju smo ugostili u Vijestima iz kulture: