Hvarsko kazalište - prvo građansko kazalište u Europi

Hrvatsko kazalište jedno je od najstarijih kazališta u Europi. Dugogodišnja obnova zgrade Arsenala i Hvarskog kazališta, tijekom koje su izvršena i arheološka istraživanja lokaliteta, je završena, a Hvar je bogatiji za ovaj jedinstveni kulturno-povijesni biser.

- Dugogodišnja obnova učinila je to da su ljudi zaboravili kako naše kazalište izgleda. Imamo nove generacije Hvarana, koji to kazalište nikad nisu ni vidjeli, samo su čuli o njemu. I primijetili smo veliki interes javnosti, rekla je Ita Pavičić iz Ureda za prostorno planiranje Grada Hvara.
Otvoreno obnovljeno Hvarsko kazalište
Hvarani i njihovi gosti, imaju priliku razgledati povijesno kazalište, a o zanimljivim događajima iz prošlosti, vezanim uz kazališni život u gradu, saznajemo u razgovoru s profesoricom Zorkom Bibić.

- Hvarsko kazalište nije nastalo ni iz čega, poklopila su se dva sretna trenutka. Prvi je da je u Hvar 1611. na svoj dvogodišnji mandat stigao knez Pietro Semitecolo. Došao je u Hvar i vidio je situaciju, gdje su pučani i plemići još uvijek bili posvađani i on je u znak godine mira, njihovog konačnog pomirenja, ovdje u ovoj zgradi koja se nalazi do nas, otvorio Kazalište. Godine 1803. osnovano je društvo Societa del Teatro, koje se bavilo igranjem predstava, kao i održavanjem kazališta. Tako je već 1836. godine u Hvarskom kazalištu izvedena Bellinijeva "Norma", govori.

U gradu Hvaru izvodila su se dramska i operna djela kako domaćih, tako i stranih autora. Tijekom dugih stoljeća Arsenal i kazalište, bili su središte kulturnog i društvenog života u gradu.

Hvarsko kazalište ima bogatu prošlost, ali i budućnosti. Otvorenje kazališta nova je ishodišna točka hvarske kulture, kao i turizma.