Spektakularna proslava Teslina rođendana u Gospiću

Danas Hrvatska i svijet obilježavaju 163. obljetnicu rođenja jednog od najvećih svjetskih umova Nikole Tesle, a njegov Gospić u povodu tog događaja priprema pravi spektakl - manifestaciju 'Tesla - power of Lights', koja je zbog vremenskih nepogoda, ipak odgođena na 11. srpnja.

U četvrtak, 11. srpnja, nakon što padne mrak, u Gospiću počinje manifestacija 'Tesla power of Lights'. S početkom u 21 sat spektakl svjetlosti pokazati će ne samo sve Tesline zasluge čovječanstvu već i omogućiti posjetiteljima da zamisle tu munjevitu noć davne 1856. godine kada je Tesla rođen u malom selu Smiljanu kraj Gospića, najavljuju organizatori.
Igra svjetla i vode u čast rođendana Nikole Tesle
- Slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar ostavio je veliki trag u čitavom svijetu, a u Gospiću će se potruditi da ove godine naprave najveću proslavu. Svi posjetitelji moći će vidjeti dugo pripreman spektakularni laser-show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do Smiljana, ali i sjediti na svjetlećem namještaju izrađenom posebno za Teslin rođendan, ističe se u najavi događaja.
10. srpnja 1856. - Rođen Nikola Tesla
Svjetlosni ples izvest će plesna grupa Atomi, a program uključuje i ples na svili na za tu priliku specijalno osvijetljenom trgu. Edukativni vlakić 'Putovima Nikole Tesle' besplatno će voziti tijekom dana svim lokacijama u Gospiću koje su vezane za život i rad svjetskog genija. Također, sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio, biti će posebno osvijetljene, a rutu vlakića će pratiti priča o njegovu životu u Smiljanu, Gospiću i Lici.
Projekt "Mreža Nikola Tesla"

U glazbenom dijelu večeri nastupit će bend Diktatori, a za vrijeme trajanja manifestacije građani će moći uživati i u bogatoj eno-gastro ponudi.

- Ime manifestacije 'Power Of Lights' predstavlja simboliku koja je baš u toj noći stvorena: žena koja je porađala njegovu majku zbog snažnog nevremena koje se dešavalo u toj noći rekla je "Bit će to dijete oluje", a njegova majka je rekla "Ne, bit će to dijete svjetla" i to je poruka koju građani Gospića čuvaju i pričaju posjetiteljima koji iz cijelog svijeta dolaze vidjeti Teslin dom, podsjećaju organizatori.

Detalje o programu doznali smo od gošći emisije Dobro jutro, Hrvatska direktorice Turističke zajednice Grada Gospića Maje Strilić, voditeljice Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu Nikoline Krpan i zamjenice gradonačelnika Grada Gospića Kristine Prša: