Štrigovske noći

U Štrigovi, mjestu na sjeveru Hrvatske, u tijeku su Štrigovske noći. Traju čak mjesec dana i obiluju kulturnim događajima. Zabilježili smo zbivanja na umjetničkoj koloniji i koncert dvojice naših istaknutih orguljaša - Pavla Mašića i Ante Knešaureka.

Crkva svetog Jeronima spomenik je kulture nulte kategorije. Sa svoja dva zvonika ponosno se uzdiže iznad Štrigove. Unutrašnjost je oslikana freskama Ivana Rangera, a u njoj se skriva veliko blago - jedne od najstarijih orgulja u Hrvatskoj. Crkvu su Pavlini izgradili 1738. a male orgulje posljednje su djelo vrsnog graditelja Gottarda Steiningera.

- Mi smo zbilja oduševljeni tim instrumentom, i otkrićem da je jedan takav raritet preživio ove sve godine, napominje orguljaš Pavao Mašić.

Upravo su tu crkvu odabrali priznati mladi umjetnici - Pavao Mašić i Ante Knešaurek. Publika je uživala u njihovoj izvedbi na orguljama koje zub vremena nije nagrizao.

- Vrtimo se oko 1715. godine i Johanna Sebastiana Bacha. Tu su i neki njegovi suvremenici, ali i neka novija djela, kaže orguljaš Ante Knešaurek.

Taj je koncert samo dio bogatog kulturnog programa Štrigovskih noći. Na devetoj umjetničkoj koloniji izlaže koprivnički slikar Željko Mucko, i to na nekoliko lokacija.

- Riječ je o radovima nastalim zadnjih deset godina. Obuhvaćene su tri cjeline. U Čakovcu su ulja na platnu, a u Štrigovi na papiru. To je jedan manji presjek moga rada, ističe Mucko.

U izložbama i koncertima možete uživati do 19. srpnja.