"Muzej uja" u Škripu

Nemilosrdno prži, a u Škrip, malo mjesto u srcu Brača, turisti naviru sa svih strana. Nema ovdje mora ni blizu, ali ima dobrih i domaćina i priča.

- Mi se ove godine ne možemo obranit od turista, čini se da je nama sedam sretan broj, govori Katja Cukrov, "Muzej uja", Škrip.

Sedam je godina otkako su Cukrovi odlučili ostati živjeti na otoku i u 150 godina staroj obiteljskoj uljari otvoriti "Muzej uja".

- Danas je to privatna etno zbirka u kojoj gosti mogu vidjeti sve baš onako kako se prije proizvodilo maslinovo ulje, rekla je Cukrov.

Gosti slušaju, gledaju, kušaju, a neki i pokušaju pokrenuti žrvanj za masline. Ni iz gušta nije lako.

- Sve je ovo novo za mene. Upotrebljavam maslinovo ulje u jelima, ali nisam znao kako se proizvodi, a posebno kako izgleda tradicionalan način prerade, naglasio je Hesk Kessen, Nizozemska.

Pod budnim okom konzervatora Cukrovi u život vraćaju još jedno obiteljsko nasljeđe, kaštel Cerinić iz šesnaestog stoljeća.

- Najzanimljivije je to da kad je naš konzervator ove zime radio, pronašao je unutar dvorca zahod, kakav samo možda još jedan ima na otoku i to ćemo nastojati sačuvati i prezentirati kako treba, rekao je Krunoslav Cukrov „Muzej uja", Škrip.

Obnovljeni dvorac u funkciji turizma dio je projekta revitalizacije kulturne cjeline naselja Škrip.

- Projekt obuhvaća i obnovu zvonika, dogradnju muzeja, biciklističke staze. Turizam stavlja izazove pred nas, ali  zajedno ćemo uspjeti, istaknula je Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač.

Tri tisuće godina staru povijest dobili su u nasljeđe, uz viziju i upornost samo je treba predstaviti turistima.