Hrvatski namještaj iz prošlosti - za budućnost

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba 'Između htijenja i realnosti', koja pokazuje kakav se namještaj u Hrvatskoj dizajnirao i proizvodio u drugoj polovini dvadesetog stoljeća.

Namještaj koji mnogi još imaju u vikendicama domaći je proizvod, dizajniran u Hrvatskoj. Upravo takav namještaj možemo vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

- Pokazujemo što je sve hrvatski dizajn namještaja bio u proteklih stotinjak godina i što je mogao biti, kaže ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

Do eksponata nije bilo lako doći, uglavnom su iz zbirke predstavljenih autora: Razlog tomu je to što se eksponati u principu ne doživljavaju kao nekakvo kulturno dobro, nego kao nekakav svakodnevni predmet, napominje voditeljica zbirke namještaja MUO-a Vanja Brdar Mustapić.

Dizajnerica izložbe Ksenija Jurinec ističe da se radi o izložbi koja je vrlo usklađena sa stilom i trendom tadašnjeg doba, ali istovremeno je i vrlo suvremena.

Nekad su dizajneri bili zaposleni u tvornicama namještaja i njihov je dizajn putovao svijetom: To je bio izvoz po Europi i naknadno je išlo puno toga za Ameriku. Kad je nastala kubanska kriza onda je pun brod namještaja morao bit bačen u more, prisjeća produkt dizajner se Adam Petranović.

- Posjet SSSR-u se dogodio zahvaljujući tomu što sam pobijedila na natječaju za projektiranje namještaja za Sovjetski savez, priča produkt dizajnerica Blaženka Kučinec.

Izložba 'Između htijenja i realnosti - Industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. - 1990." pokazuje cijelu proizvodnju namještaja kakva je bila nekad, pokazujući nam put u budućnost.