I ministarstva podupiru zabranu petardi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dalo je potporu kampanji za zabranu uporabe petardi tijekom cijele godine, javljaju iz udruge "Prijatelji životinja".

Nakon novih pritužbi i dopisa udruga za zaštitu životinja oglasili su se i liječnici te druge zabrinute skupine i pojedinaci koji traže od MUP-a hitne izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se smanjila uporaba petardi koje se najviše koriste tijekom božićnih blagdana.

- Trebamo gledati prema naprijed i slijediti pozitivne primjere država koje su već zabranile korištenje pirotehničkih sredstava, poput Irske koja je potpuno zabranila korištenje petardi kategorija F2 i F3. U Švedskoj petarde smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe, a u Belgiji je korištenje petardi kategorije F3 kazneno djelo. Kina, država iz koje potječu petarde, također je zabranila njihovo korištenje uoči Nove godine, poručuju iz Udruge.

Naglašavaju da profit proizvođača opasnih eksplozivnih tvari, koje su ranije bile s razlogom zabranjene tijekom cijele godine, ne smije biti važniji od javnog interesa te da novcem ne možemo mjeriti izgubljene prste ili vid djeteta ili život stradale životinje.