6 milijuna dolara za Tutankamonovu glavu

U londonskoj aukcijskoj kući Christie's za gotovo 6 milijuna američkih dolara anonimnom kupcu prodana je glasovita Tutankamonova glava, izrađena u kvarcu, stara više od tri tisuće godina.

Izvrsno očuvana i iznimno dragocjena umjetnina, i prije nego što je otišla u ruke vlasnika podignula je prašinu zbog prava na posjedovanje. Dok egipatske vlasti inzistiraju da se skulptura vrati odakle je u imperijalno doba odnesena, iz aukcijske kuće tvrde da je prodaja artefakta posve legitimna.

- Imamo dokaze da je skulptura bila u Karnaku do 1970. i sigurni smo da je odande odnesena. Iznijet ćemo dokaze na sudu protiv Christie'sa, ali nadam se da to neće biti potrebno i da će Christie's biti ljubazan prema cijelom svijetu, a ne Egiptu, i vratiti Tutankamonovu glavu, tvrdio bivši egipatski ministar za starine Zahi Hawass.

- Christie's ima važnu ulogu u održavanju transparentnog i legalnog tržišta. Nikad ne bismo ponudili artefakt čije je podrijetlo imalo upitno. Zahvaljujući istraživanju koje provodimo prije prodaje i činjenici da ga transparentno objavljujemo u katalogu, tržište i šira publika će, nadamo se, uživati u tim predmetima još dugo, komentira Laetitia Delaloye iz kuće Christie's.