Etno selo Karanac: oaza mira

Slavonija i Baranja svake godine turistima nude sve više sadržaja. No svakako su prepoznatljivi po Etno selu Karanac. To je na prvi pogled uobičajeno baranjsko selo, no zahvaljujući svojim ljudima u dvadesetak godina pretvorilo se u pravu turističku oazu.

Tamo kao da je vrijeme stalo, a šarm starih vremena itekako je prepoznatljiv. No osim toga njegova su najveća vrijednost ljudi. Gosti su to odavno prepoznali.

- Ovo je mjesto ispunjeno ljubavlju, mislim vidjela sam ovdje srdačne ljude, a oni čine ovo mjesto, mjestom sa srcem i molim vas nemojte pogriješiti kao neke zemlje i pretvoriti ovo u masovni turizam i hotele, dojam je Nancy iz San Diega u Kaliforniji.

U vrijeme našeg posjeta, američki su turisti obilazili baranjska polja dok se za njih u ćupovima krčkao grah: Volim ovo. Jako je mirno, svi su vrlo ljubazni, odlično smo se ovdje proveli  i predivna je zajednica, priča nam Hank s Floride.

Čini se da je to dobitna  kombinacija. Ugodni domaćini, odličan smještaj, ali i bogata ponuda, one koji tek otkrivaju Baranju oduševljava.

- Mislim da ljepote kontinentalne Hrvatske i ono što mogu pružiti u turističkoj ponudi i ugostiteljstvu su zapostavljene, a ja volim doživjeti nove stvari, vidjet nova područja, nove ljude upoznati, ističe Boris Denisov iz Samobora, a Samoborka Mirjana Telišman kaže da su je privukli konji: I sama sam vlasnica konja, a druga stvar je to što nisam nikada bila u ovom dijelu Hrvatske i eto želim upoznati i vidjeti malo Baranju.

Ozren i Suzana iz Brežica u Sloveniji ispričali su nam da je život prekratak da bi uvijek išli na isto mjesto. Čuli smo za Baranju, a nikad bili u njoj. Rekli smo, 'ajmo istražiti Baranju. Tako da smo prije dva dana smo stigli. Bio nam je plan ovdje ostati jednu noć, pa smo ostale dvije, a onda smo još produžili i ostali još jednu večer, kažu Ozren i Suzana.

Ugodno domaće ozračje sve više privlači namjerne i nenamjerne goste. Tu su i priroda i gastronomija. Sve je više onih koji se u Baranju vraćaju.

- Moram priznati da se ove godine kod nas ipak nešto dešava. Imamo dosta putnika koji se zaustave pri povratku s mora, iz Litve, Poljske, imamo goste koji ostanu tu prespavati. Imamo goste koji zbog gužvi na putu produže na boravak u Baranji, a imamo i naših stalnih gostiju koji znaju da je ovdje prekrasno i preko ljeta i koji dolaze da se odmore i napune baterije, napominje Nada Piljić iz OPG-a 'Ivica i Marica'.

- Karanac je perjanica baranjskog turizma, a Baranja je skriveni dragulj hrvatskog turizma. Brojke nam kažu da je u samom Karancu bilo oko 6 i pol tisuća noćenja, a na samo nekih 115 kreveta, ističe direktor TZ-a Baranja Matej Perkušić.

Zbog svoje vizije o turizmu domaćin Denis Sklepić s obitelji se prije gotovo dvadeset godina doselio u Karanac: Puno je panonske arhitekture, puno se susjeda bavi poljoprivredom i to na onaj ekstenzivni način što je u turizmu jako dobro. Ono što proizvedemo, to ponudimo i gostu. Tako da smo Karanac slučajno odabrali, ali s malim naglaskom na to da je ostalo selo od starina, objašnjava Denis Sklepić iz OPG-a 'Sklepić'.

Po mišljenju ugostitelja Vladimira Škrobe dobro je to što se otvaraju novi kapaciteti: imamo novih smještajnih jedinica, imamo ljude koji dolaze u Karanac i ulažu, tako da to ide lagano naprijed, a zanimljivo je da je Karanac zadržao svoju smirenost i domaći ugođaj, kaže Škrobo.

Upravo je taj čovjek među pionirima turizma u Karancu i pokretač mnogih zanimljivih seoskih događanja-poput ljetne akademije blata, uskrsnog vašara ili čvarak festa. Mnogi njegovi gosti obavezno posjete ulicu zaboravljenog vremena. Svoju višestoljetnu obiteljsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva, obitelj Szabo pretvara u turističku priču, a vino u turistički proizvod.

- Što se tiče turizma tu smo jako novi. Znači kušaonicu smo otvorili krajem 2015. godine, ali smo počeli raditi na proljeće 2016. Sestra i ja smo zadužene za goste i naše posjetitelje, ističe Anasztazija Balint Szabo iz OPG-a 'Szabo'.

Iza šarenih putokaza krije se i zanimljiva radionica suvenira u kojoj mogu sudjelovati i gosti. Sve izrađuju ručno. Tako su u suvenirima odlučili zarobiti neka davna vremena i to do najsitnijih detalja: Sve je manje kokošinjaca, krušnih peći u kojima se kruh pekao, zatim dimnjaka s rodama. Klasičan čardak s ambarom i kukuruzom ili salaša već dugo ne postoje, svega ih je 2-3 u Baranji. To smo željeli očuvati na ovom području, upozorava vlasnica suvenirnice Violeta Ovčar.

Tako se cjelokupnom ponudom ispreplela jedinstvena karanačka turistička priča, a s godinama dobiva i na kvaliteti što potvrđuju i nagrade. Primjer je to da se dugotrajnim trudom i ulaganjem u turizam mogu postići odlični rezultati, a vrijedni su ljudi Karanac pretvorili u pravu oazu odmora.