"Veze prirode"- prekogranični projekt Hrvatske i Slovenije

"Veze prirode" naziv je prekograničnog projekta Slovenije i Hrvatske u sklopu kojeg se već devet dana čisti izvor Kupe. Zbog ledoloma i drugih elementarnih nepogoda koje su u proteklih nekoliko godina pogodile Gorski kotar, mnogo je stabala palo u rijeku, pa ju je nužno očistiti kako bi se očuvao izvor i riječna bioraznolikost.

Izvor najduže hrvatske rijeke - rijeke Kupe. Na nadmorskoj visini od 321 metra, boja rijeke s najdubljim izvorom, dubokim čak 154 metra, ostavlja bez daha. Kako bi sačuvali život biljaka i životinja u Nacionalnom parku Risnjak organizirano je čišćenje izvora od polomljenih stabala.

- Postao je slab protok vode, što uzrokuje slabiji protok kisika, pa i biljke i životinje imaju slabiji protok kisika i tako im može biti ugrožen život. Čišćenjem izvora to se oslobodilo, rekao je Stjepan Grevinger iz Javne ustanova NP Risnjak.

Nevjerojatnih 30 kubika drva izvučeno je iz rijeke, a neki su panjevi dugi i 20-ak metara i teški 1800 kilograma. U čišćenju izvora Kupe sudjelovalo je devet profesionalnih speleo-ronilaca:

- To je izrazito težak i složen fizički posao uz jednu ogromnu kompleksnost pod vodom znači mi smo pod vodom morali pilit, dizati vani s padobranima, kranom vaditi  van iz vode. Došli do mjesta gdje stojimo i ispilili na komade, naglasila je Dženisa Barnjak, ronilac Dinaric Hub d.o.o.

Hidrauličke pile, padobrani, sajle, dizalice, užad i koloturi. Sve su to trebali ronioci među kojima je bilo i Francuza:

- Sve je prošlo po pravilima kojih se moramo pridržavati u nacionalnim parkovima. Unatoč svakodnevnom nošenju teške opreme, obavili smo zahtjevan posao. Morali smo paziti da ne onečistimo rijeku i okoliš, da se ne naruši ovaj prirodan sklad, rekao je Laurent Mestre, ronilac iz Francuske.

Ono što im je dodatno otežavalo rad jest hladnoća rijeke. Naime, ovdje na izvoru, Kupa ima stalnu temperaturu od 7°C. Bez obzira na temperaturu zraka ili godišnje doba.

- Radili smo sa zaronima do 42 metara izvlačenja do 65 metara. Koliko ste bili pod vodom? Pod vodom ne možemo dugo ostati, ali dnevno provedemo i do 3 sata, rekao je ronilac Ante Kukavica.

Međunarodni Interreg projekt "Veze prirode" između Slovenije i Hrvatske ukupno je vrijedan gotovo 2 milijuna i 600 tisuća eura, a ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje se provode u očuvanju prirodne bioraznolikosti.

Ostavljamo izvor Kupe u svoj njegovoj ljepoti i miru. Sva naša čula ispunjena su, boje i zvukovi učinili su svoje.