Zadarski obrambeni bedemi UNESCO-v biser kulturne baštine

Među 10 hrvatskih bisera uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine su i Zadarski obrambeni bedemi. Taj je spomenik kulture dio svjetske zaštićene baštine postao prije dvije godine, a obljetnica proglašenja bila je u znaku vremena u kojemu su bedemi nastali.

Zadar je prije dvije godine napokon došao na popis svjetske baštine UNESCO-a, kao kompleksno kulturno dobro. Upisani su zadarski bedemi dio "Obrambenih sustava Republike Venecije od 15. do 17. stoljeća".

- Prošao sam mnogo svijeta, ali zaista nisam vidio ovako tvrda grada, rekao je Miljenko Domijan, predsjednik Hrvatskoga vijeća za kulturna dobra.

UNESCO-vo priznanje obilježeno je i ove godine.

- Ovaj put je to koncert koji sa svojim programom komunicira s vremenom gradnje naših bedema. Dakle, to je renesansa, rani barok, eto i u to ime ugostili smo ansambl Philomusici i jako smo zadovoljni što će izvoditi i djela hrvatskih skladatelja, ističe Dina Bušić, pročelnica za kulturu Grada Zadra.

Ansambl čini pet stručnjaka za rani srednji vijek, renesansu i rani barok.

- Ovo mjesto je spektakularno, biti na ovim drevnim zadarskim bedemima, uz ovaj fantastičan pogled na grad, s morem i brodovima i svjetlima koja se pale. Uistinu je fantastično biti ovdje, naglašava Robert Schlegl, Ansambl Philomusici.

16. stoljeće, iako pod mletačkom upravom, za Zadar je jedno od zlatnih razdoblja:

- Gradi se tada niz građevina, pišu pjesnici kao što je Juraj Baraković, Petar Zoranić, Brne Karnarutić. Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan, naglašava Domijan.

I činilo se tako sinoć, barem na trenutak, zahvaljujući ovim sjajnim glazbenicima.