Koliko su Hrvati sretni?

Hrvate najviše sretnima čine obitelj i prijatelji. Manjak novca čini ih nesretnima, ali veliki novac ne čini ih nužno sretnijima od ostalih. Rezultati su to istraživanja Instituta Ivo Pilar koji je od 2017. iste ljude u tri navrata pitao - što je za njih sreća.

Rođenje djeteta, vjenčanje, prijateljstvo - socijalni i obiteljski odnosi Hrvatima najviše znače.

- Ljubav, romantični odnosi i obitelj su zapravo ono što ljude čini sretnima najviše, govori voditeljica istraživanja sa Instituta Ivo Pilar Ljiljana Kaliterna Lipovčan.

S osjećajem sreće uvelike je povezana fizička aktivnost.

- Što smo više fizički aktivni, to smo sretniji, tako da stvarno treba apelirati na ljude da se aktiviraju, ne samo vježbanje, tipa baviti se nekim sportom, nego i hodanje, vrtlarenje, dodaje Kaliterna Lipovčan.

Oni bez novca nesretniji su, ali oni bogatiji nisu mnogo sretniji od prosjeka.

- Nedostatak veliki novaca prouzrokuje nesreću, ali nekakva grande bogatstva sama po sebi nisu dovoljna za zaista potpunu sreću, kazala je psihologinja s Instituta Ivo Pilar Maja Tadić Vujčić.

U europskim okvirima, Hrvati su na dnu ljestvice. Istraživanje je pokazalo da se onima koji su u prvoj godini istraživanja bili nesretni, dogodilo više toga negativnog. I obrnuto - sretni su doživjeli više pozitivnog.