Uoči otvorenja 66. Pulskog filmskog festivala

Dvije izložbe s filmskim predznakom svečano su otvorene sinoć  u Puli uoči subotnjeg službenog otvorenja 66. Pulskog filmskog festivala.

Izložba 'Opremio: Mihajlo Arskovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas' postavljena je u galeriji HUiU, a multimedijalna izložba 'Sonja Savić: djevojka iz grada' u Srpskom kulturnom centru u Puli.

Izložba 'Mihajlo Arskovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas' tematizira opus istaknutog grafičkog dizajnera u području oblikovanja knjige i stručne periodike te obuhvaća vremenski raspon od ranih šezdesetih godina do danas dok se na drugoj izložbi 'Sonja Savić: djevojka iz grada' čiji su autori Predrag Živković i Mirjana Racković, prikazuje umjetničinih pet radova koji se mogu "svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video odnosno stvaralaštva".
Što donosi 66. Pulski filmski festival
Sonja Savić je svoj prvi filmski nastup imala 1977. u filmu 'Leptirov oblak', diplomirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, a veliku popularnost stekla je glavnom ulogom u filmu 'Šećerna vodica' iz 1983. Za ulogu u filmu 'Život je lijep' iz 1985. nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Kako se doznaje u Pula Film Festivalu, u večeras se u Galeriji Makina otvara izložba 'Jasenko Rasol: Statisti', kojom autor destabilizira hijerarhiju filmskog seta, stavljajući u prvi plan upravo ljude 'iza glavnih glumaca' snimljene na filmskim setovima, uključujući i film 'Dnevnik Diane Budisavljević' gdje je bio direktor fotografije.

U pulskom kinu Valli izloženi su radovi učenika nižih razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, koji su pod mentorstvom profesora Denisa Sardoza reinterpretirali vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala.

MEMO muzej u sklopu svog fundusa dodao je prigodnu novu sekciju koja tematizira Filmski festival u Puli od kraja 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeća, koju festivalska publika besplatno može pogledati od 13. srpnja.

Iz direkcije festivala danas je priopćeno da je PFF spreman je 66. put 'isploviti' pred najveću filmsku publiku u Hrvatskoj, a uz brojne dnevne programe i projekcije prvi festivalski dan zacijelo će obilježiti dugoočekivana premijera filma 'General' redatelja.

Riječ je o filmu o životu generala Ante Gotovine te njegovu značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi. Za projekciju filma vlada iznimno velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju. 'General' je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni, a njima se u Hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu.

Novitet ovogodišnjeg Festivala je sekcija Kontrapunkt, u kojoj će biti prikazano dodatnih osam hrvatskih filmova i manjinske produkcije, no izvan konkurencije.

Svečano otvorenje je u subotu navečer u 21,30 sati uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Otvorenju će prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom festival i održava, te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar branitelja Tomo Medved.

Tijekom ceremonije uručit će se važna festivalska nagrada Marijan Rotar, koja nosi ime po njegovu osnivaču, a koja je ove godine dodijeljena Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.

Uoči sutrašnjeg početka Pulskog filmskog festivala detalje o programu doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska: