Klupska scena: festivali VUM, Regius, Smotra folklora, Seasplash…

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić i ovaj je tjedan izdvojio najzanimljivije glazbene događaje u našoj zemlji među kojima i dalje dominiraju veći i manji festivali na obali Jadrana:

Petak, 12. srpnja

Nema dana da nema nekog koncerta širom Hrvatske ovih dana, a bome ni festivala. Danas i sutra u Vrbovcu VUM festival gdje u mnoštvu bendova nastupa i Kandžija s golim ženama. U dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici večeras nastupa Zoran Predin, no najveća će gužva zasigurno biti u Šibeniku na plaži Martinska gdje se održava deveti po redu festival Regius.

Ove godine Regius nudi sjajnu listu izvođača: Sajsi MC, Električni orgazam, Eyesburn, Cold Snap, Stoka, Zoster, Them Moose Rush itd. Inače, ove će se godine na plaži Martinska u Šibeniku održati nekih šest festivala jer je grad Šibenik povukao odličan potez i spomenutu plažu odnosno prostor Martinske pretvorio u prostor za glazbene festivale.Subota, 13. srpnja

U subotu nas čeka završni koncert ovogodišnjeg Ljeta u MSU gdje će nastupiti Tram 11. No istu večer, dakle sutra, u Močvari nastupa američka grupa Combichrist. Riječ je o bendu kojega domaća publika već dobro poznaje, a posebno fanovi Rammsteina jer su Combichrist nastupili kao njihova predgrupa u zagrebačkoj Areni 2010. godine. Iza njih je osam albuma i prije mjesec dana novi, deveti album 'On Fire'. Sami su svoj glazbeni stil prozvali agrotech-industrial, a u Zagreb dolaze nakon velike sjevernoameričke turneje. Ukratko, za ljubitelje industriala i žestoke svirke obavezan koncert.Ovih dana u Zagrebu se održava i 53. Smotra folklora s mnoštvom sjajnih nastupa izvođača sa svih strana svijeta. Između ostalih nastupa i Tamara Obrovac sa svojim Transhistria Ensemble, te specijalnim gostom Dariom Marušićem, a čeka nas i koncert Damira Imamovića koji dolazi zajedno sa izložbom 'Sevdalinka kroz tri generacije porodice Imamović'. Njihovi su nastupi kao i izložba u Klovićevim dvorima.

Ponedjeljak, 15. srpnja

U ponedjeljak počinje i najveći europski hip hop i R&B festivala Fresh Island i traje do 17. srpnja. Ove godine nastupaju: Tyga, Tory Lanez, Steflon Don, Gunna, Not3S, Yxng Bane, Hardy Caprio, Afro B itd. Oni koji prate svjetsku hip hop scenu sigurno znaju o kakvim je zvijezdama riječ, a ja samo mogu dodati da oni koji žele pratiti svjetsku hip hop scenu neka se upute u ponedjeljak na Zrće u uživaju u ovogodišnjem izdanju Fresh Island festivala.Utorak, 16. srpnja

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji nastupa jazz diva Diana Krall. Prvi koncert u Hrvatskoj imala je još krajem devedesetih no slavna Kanađanka moćnog glasa ističe kako se ovdje uvijek rado vraća, a posebno je veseli što će nastup biti na ljeto pa će se i malo odmoriti.

Četvrtak, 18. srpnja

U četvrtak nas očekuje festival Seasplash. Jedan od najdugovječnijih glazbenih festivala u Hrvatskoj koji promovira bas glazbu i soundsystem kulturu, te glazbene pravce kao što su reggae dub, drum&bass, dancehall, jungle, ska itd. Nakon 16. godina provedenih u Istri, Seasplash se ove godine prvi puta održava u Šibeniku, na već spomenutoj plaži Martinska.Ukratko, odličan line up ove godine na Seasplashu: službeno otvorenje održat će se dan ranije na tvrđavi Svetog Mihovila gdje će nastupiti New York Ska Jazz Ensemble uz podršku naših reggae velikana Brain Holidays dok će na Martinskoj nastupiti jedan jedini i neponovljivi 83. godišnji Lee Scratch Perry. Ove godine dolazi i sjajni Adrian Sherwood, potom Scientist, Mad Profesor, Dub Pistols, Ras Mc Bean & Soulcraft, Edo Maajka, Bamwise, Kali Fat Dub, High5, Banan zvuk itd. itd. Čista uživancija za sve ljubitelje spomenutih glazbenih žanrova.

Pogledajte gostovanje Dubravka Jagatića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: