6. Lošinjski književni festival

Pisci vole otoke. Pokazalo je to i ovogodišnje šesto izdanje Lošinjskog književnog festivala na kojem su dosad sudjelovala mnoga poznata književna imena.

Prostor novoobnovljenog lošinjskog lječilišta u Vili Elizabet i jedinstveni Muzej Apoksiomena vikendima su rezervirani za poznate autore i njihove knjige, a program nikad bogatiji.

Nakon pola stoljeća ljubavi prema miomirisnom otoku, Branka Džebić smatra se pravom Lošinjankom. Kada je otišla iz Vjesnika željela je nastaviti prijateljstvo s knjigom i kulturom. Iz toga se 2013. rodio Lošinjski festival knjige.

- Smislila sam program koji se zove 'odgajanje publike'. Najvažnija je stvar odgojiti publiku i danas nakon 6 godina mogu reći da imam zavidan dio publike koji dolaze na sva naša događanja, kaže Branka Džebić.

Proteklih godina Festivalom su prodefilirala brojna eminentna književna i glazbena imena - od Slavenke Drakulić i Igora Mandića do Pavla Pavličića i Gorana Tribusona. Ne čudi zato da je čast biti domaćinom ovakvoga kulturnog događaja.

- Već drugu godinu uspješno surađujemo na brojnim programima i predstavljanima eminentnih književnih umjetnika, napominje ravnateljica Muzeja Apoksiomena Zrinka Ettinger Tarčić, a lošinjska gradonačelnica Ana Kučić ističe da je festivalu pokušavaju pomoći sa za sada malim sredstvima: Vjerujemo da ćemo i idućih godina nastaviti i s više novca podupirati festival kako bi bilo više večeri, više imena i što brojnije publike.

Ovogodišnje izdanje Festivala otvoreno je koncertom Tonje Čuić i književnom večeri Ante Tomića i Rajka Grlića, nakon kojih se predstavio i Dimitrije Popović.

- Večeras, u petak dolazi jedan od naših najznačajnijih pisaca čije knjige izazivaju velike kontroverze, ali i salve pohvala stručne javnosti i kritike, Damir Karakaš sa svojom Proslavom, najavljuje Branka Džebić.

U sklopu šestoga festivalskog izdanja Lošinj će posjetiti i Goran Tribuson koji će predstaviti 'Oca od bronce', a festival će zatvoriti Miro Gavran s 'Pričama o samoći', knjigom napisanom upravo na tom Otoku vitalnosti.