Najpoznatiji Dubrovčanin ljetnih igara

Najpoznatiji umjetnik Dubrovačkih ljetnih igara Ivo Grbić izložio je crteže Držićevih predstava u proteklih 70 godina.

Ne postoji vjerniji i poznatiji posjetitelj, bolje reći pratitelj, Dubrovačkih ljetnih igara od gospara Ive Grbića. Riječ je o najstarijem živućem dubrovačkom slikaru i grafičaru koji u proteklih 70 godina nije propustio ni jedne Igre, crtajući u svoj notes portrete glumaca i njihovih likova, ne sluteći da će desetljećima poslije sve to osvanuti na izložbi u Domu Marina Držića, u nekadašnjoj kući u kojoj je ovaj umjetnik proveo djetinjstvo.

Simbolika je velika - Ivo Grbić stvorio je, što na mjesta događaja što u svom atelijeru, jedinstvenu paletu Držićevih likova, ali i svih onih koji su Držića oživljavali u predstavama.

Uvijek u publici s notesom u ruci, Ivo Grbić s jednakim žarom prati Dubrovačke ljetne igre još od prvih izvedbi 1950.

- Dubrovnik festival se zvao tada, imam knjižicu. Svi su Dubrovčani bili oduševljeni da se nešto novo događa, prisjeća se Grbić.

Iz njegova bogatoga opusa za izložbu 'Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama' odabrani su crteži iz predstava najvećeg hrvatskog komediografa u raznim tehnikama.

- Tu su Dundo Maroje Pređe Vušovića, Duško Ljuština, Galiano Pahor, Jelena Miholjević i cijeli niz poznatih glumaca i redatelja, napominje kustosica izložbe Anita Ruso.

- Tu su i portreti svih režisera koji su postavljali Držića, svih 18 ja sam uspio pohvatati da se ovjekovječi jedno vrijeme, ističe Grbić koji je bio i ostao slikar Vidrinih likova, kroničar vremena, zaljubljenik u grad.