20. izdanje Festivala u Svetvinčentu

Jubilarno dvadeseto izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta, pod motom 'Zamišljajući svijet okrenut naglavačke', održat će se ove godine od 18. do 21. srpnja u istarskom gradiću Svetvinčentu.

Tijekom četiri dana održat će se bogat i raznovrstan program, sastavljen od predstava, radionica, koncerata, razgovora i druženja. Program će se odvijati se na već poznatim lokacijama tog gradića - Trg, Kaštel i Mediteranski plesni centar.

Osim spomenutih lokacija ove godine Festival predstavlja i novo mjesto rezervirano za razgovore, druženja i zabavu Plejs, najavljuju organizatori.

Sudionici ovogodišnjeg Festivala dolaze iz Francuske, Norveške, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Belgije i Hrvatske. Iz Francuske dolaze kompanija Vilcanota s predstavom u koreografiji Brune Pradeta te kolektiv Massala s predstavom u koreografiji Fouada Boussoufa.

Austriju predstavlja koreografkinja Helene Weinzierl, iz Rumunjske dolazi Studio M, iz Norveške nam se nakon niza godina vraća Francesco Scavetta s plesnom kompanijom Wee, iz Mađarske stiže Ferenc Fehér, a David Hernandez iz Belgije predstavlja se s duetom u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

U najavi francuske predstave 'People what people?' Brune Pradeta, koja otvara festival, stoji kako je riječ o produkciji koju rade „osobe poput nas, ljudi koji čine ono što i mi činimo svaki dan; smijemo se, volimo, tješimo, mirimo, živimo“: U toj je najavi sažeta i okosnicu jubileja Festivala koji slavi čovjeka u svoj njegovoj pojavnosti, različitosti, kreativnosti i autentičnosti kroz prizmu pokreta i plesa, napominju organizatori.

Suvremenu hrvatsku plesnu scenu na festivalu predstavljaju tri predstave – 'Poskočite anđeli', 'Rave On!' i 'Other'. Hrvatske predstave izvodit će se uz predvodnike ovogodišnjeg programa na sceni Kaštela Grimani, pa će to biti i prilika da se domaće plesno stvaralaštvo prezentira inozemnim gostima i koreografima.

Renesansni gradski trg, Placu, prvi dan otvorit će predstava 'Poskočite anđeli' u koreografiji Rajka Pavlića i koprodukciji plesnog studija Liberdance i Zagrebačkog plesnog centra: Kombinirajući folklorne elemente plesa i glazbe sa suvremenim plesnim rječnikom, autor i koreograf stvara epsku atmosferu i pokret koji je istodobno jedinstven i veoma komunikativan, ističe se u najavi predstave.

Autor glazbe je Mate Matešić, koji će na dan izvedbe s Elvisom Penavom održati koncert u Plejsu, novom festivalskom mjestu rezerviranom za popratna događanja Festivala.

U Mediteranskom plesnom centru izvest će se predstava 'Rave On!' u koreografiji Aleksandre Mišić i solo izvedbi Ognjena Vučinića. Kako je najavljeno, riječ je o predstavi nadahnutoj, mitskom figurom konceptualne umjetnosti, Josephom Beuysom i njegovim performansom 'Kako objasniti slike mrtvom zecu' iz 1965. godine.

Predstava 'Other' u koreografiji američkog koreografa s belgijskom adresom, Davida Hernandeza i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, će igrati među arkadama otvorenog trijema Gradske lože. U toj se predstavi, istražujući granice između vlastitog bića i drugog, plesačice Andreja Jandrić i Sintija Kučić kreću kao jedno tijelo međusobno ovisne i u stalnom doticaju, pokušavajući se uskladiti, međusobno izazivati, ali i osloniti jedna na drugu.

Od osnutka 2000. godine Festival plesa i neverbalnog kazališta prikazao je više od 250 radova domaćih i inozemnih autora, a festival unazad nekoliko godina surađuje s jednom od najznačajnijih europskih plesnih platformi, Aerowaves koja u svojoj misiji ima razvoj plesne scene i publike putem otkrivanja novih koreografskih imena. Tri plesne predstave ovogodišnjeg programa dio su ove renomirane platforme.

Radionice za profesionalne plesače održati će umjetnici Francesco Scavetta i Ferenc Fehér u Mediteranskom plesnom centru. Mediteranski plesni centar djeluje od  2011. godine u suradnji s lokalnom upravom (Općina Svetvinčenat): Razvojni programi MPC-a obuhvaćaju edukaciju, prezentaciju i kreaciju putem rezidencijalnih boravaka domaćih i stranih umjetnika, razvojnu podršku projekata te edukativne radionice za širu publiku. MPC je na putu izrastanja u jedinstveni regionalni istraživački plesni centar s međunarodnim značajem, napominju organizatori.

O jubilarnom izdanju festivala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo ravnateljicom Zagrebačkog plesnog ansambla i Festivala s Petrom Glad Mažar, te glasnogovornicom Martinom Marin, a prikazali smo i reportažu Vesne Mimice s prvog izdanja festivala: