Bili smo na Donauinselfestu u Beču

Uoči InMsic festivala na zagrebačkom Jarunu, usporedbe radi, uputili smo se na trodnevni Donauinselfest u susjednom Beču.

Riječ je o najvećem glazbenom festivalu na otvorenome u svijetu, koji se održava od 1984. i koji je usput rečeno besplatan pa je i to jedan od razloga što svake godine privuče oko 2 milijuna ljudi.

Festival se održava na velikom Dunavskom otoku. Tehnički, riječ je o 21 km dugoj i 250 m širokoj umjetnoj površini podignutoj još u 19. st. kao mjera obrane od poplave. S vremenom, otok je postao veliki rekreacijski park, svojevrsna zelena oaza usred grada – vodeni park, plaže, od toga čak dvije nudističke, climbing park, stadion, biciklističke staze… restorani, lokalna radiopostaja.

Svake godine ta radiopostaja objavljuje natječaj „Rock the Island“ putem kojega se i debitanti te manje poznati izvođači mogu izboriti za nastup na jednoj od pozornica Dunauinselfesta.

Na površini od oko 4,5 kilometara ove godine bilo je postavljeno 13 pozornica na kojima se izmijenilo oko 2000 izvođača. Sveukupno je to 600 sati zabave i glazbe najrazličitijih žanrova, od karaoka, popa i folka do metala, punka i elektronike. Treba naglasiti da je riječ mahom o domaćim izvođačima, a ovogodišnje zvijezde bile su Wolfgang Ambros, Christina Stürmer i Seiler & Speer.

Već desetljećima festival organizira austrijska socijaldemokratska stranka (SPÖ). Novi gradonačelnik (izabran 2018.) Michael Ludwig srezao je budžet pa je bilo malo manje međunarodnih imena. Kao najveća strana zvijezda nastupili su The Tiger Lilies, kultni britanski brehtijanski punk trio osnovan 1989.

Iako su svi koncerti besplatni, procjenjuje se da Beč tim velikim događajem profitira s gotovo 40 milijuna eura.

Ovogodišnjih 2,4 milijuna posjetitelja trebalo je nahraniti i napojiti. Duž festivalske rute posvuda su postavljeni kiosci s hranom i pićem – neizostavne kobasice, ali i zavidan broj nacionalnih kuhinja – grčka, talijanska, indijska, tajlandska… te glasoviti balkanski specijaliteti – ćevapi, pljeskavice, pa i janjetina s ražnja (3,5 eura porcija). O važnosti manifestacije govori i to što je najveća bečka pivovara Ottakringer plasirala festivalsko pivo High & Dray Brut IPA (5 dl 4 eura). 

Zavirili smo malo i u samo središte Beča koji je 2015. proglašen najboljim gradom za život na svijetu. U njemu je mnogo znatiželjnih turista, oko 60 posto posjetitelja dolazi upravo ljeti. Najnoviji trend je obilazak grada električnim romobilom koji možete unajmiti na svakom koraku – povratak u djetinjstvo i ujedno korak u budućnost.

Na izlasku iz grada vidjeli smo glasovitu toplanu Spitelau koju je 1989. prema ekološkim standardima rekonstruirao veliki bečki umjetnik Hundertwasser. Najveći je to gradski pogon za reciklažu koji grije 20.000 stanova, ali i turistička atrakcija.