U Malim Vareškima struja od 2020.

U općini Marčani nedaleko od Pule oko pet je tisuća bespravno sagrađenih objekata koji su većinom legalizirani 2016-te. Vlasnici su riješili dokumentaciju, no mnogi ljetuju bez struje!

U čudu su vikendaši u Malim Vareškima. Posljednje tri godine pokušavaju dobiti priključak za struju. S HEP-om su, kažu, potpisali predugovore i platili ih, no struje još nema. Iz HEP-a pozivaju na strpljenje, kažu, problem će riješiti do kraja sljedeće godine.

U općini Marčana nedaleko od Pule oko pet je tisuća bespravno sagrađenih objekata koji su većinom legalizirani 2016-e. Vlasnici objekata uglavnom su riješili dokumentaciju, a u Malim Vareškima posljednje tri godine pokušavaju doći do elektro- priključka. S HEP-om su potpisali i platili predugovore, no struje još nema.

Ovo je samo mali dio tzv. vikendaša u Malim Vareškima koji tu imaju kuće od kraja 90-ih. Legalizirali su ih 2016-e, dobili kućne brojeve, imaju vodu, no do danas su - bez struje.

- Prije tri godine s HEP-om sklopili predugovor- obećali da će u roku dvije godine dovući kabel i elaborat, biti priključak, rekao je Predrag Canjko iz Maribora u Sloveniji i dodao kako u Sloveniji ne možeš dobit građevinsku dozvolu ako nemaš priključke na vodu i elektriku

Pa se mnogi snalaze s plinskim hladnjacima i solarnim panelima, primjerice.

Pokazuju i dokumentaciju, poput elektroenergetske suglasnosti.

Pa evo objašnjenja:

- Da biste nekom osigurali el. energiju mi moramo projektirati, napraviti  idejno rješenje, lokacijske dozvole, riješiti imovinsko-pravne odnose, komplicirano je do građevinske dozvole, naglasio je Zvonko Liović, direktor, HEP ODS Elektroistra Pula.

I to stoji 5000 kuna plus PDV. Posebno u mjestima gdje nakon legalizacije nije odrađena tzv. urbana sanacija. No ono što upada u oči jest 200-500 metara dalje. Vila u izgradnji ili pak vile s bazenima. I priključkom za struju. 

- Za te kuće osigurana  je infrastruktura. Odnosno, puno lakše je definirati put da bi se imovinskopravno došlo do njihovih kućnih priključnih ormara sa strujom, naglasio je Liović.

I u HEP-u pozivaju na strpljenje. Trenutačno imaju 240 vrlo sličnih projekata jer u Istri je, podsjetimo, bilo čak 55 tisuća zahtjeva za legalizaciju. No što se Malih Vareški tiče, evo obećanja:

Mi smo na pragu ishođenja građevinske dozvole i ona će bitgi do kraja ove godine

Pa struju mogu očekivati, tvrde u HEP-u, potkraj 2020-e.