Indija šalje najjeftiniju misiju na Mjesec

Indija će u ponedjeljak pojačati međunarodnu svemirsku utrku, kada će lansirati niskobudžetnu misiju na Mjesec kako bi postala tek četvrta zemlja koja je uspješno sletjela na Zemljin prirodni satelit.

Samo pet dana prije 50. obljetnice prvog slijetanja na Mjesec Indija  će lansirati Mjesečeve kočije 2, nakon desetljeća dugog razvijanja.

Indija je potrošila oko 140 milijuna dolara kako bi osposobila Chandrayaan 2 za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol, gdje bi misija trebala sletjeti 6. rujna.

SAD je na 15 misija Apolla, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara. Kineska Mjesečeva letjelica Chang'e 4 sletjela je na Mjesec u ožujku, što je koštalo oko 8,4 milijarde dolara. Rusija je potrošila preko 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

- Završno slijetanje, koje će trajati 15 minuta, bit će najnapetiji trenuci jer nikada nismo pokrenuli tako kompleksnu misiju, rekao je K. Sivan, direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira (ISRO).

Sivan je rekao da će Misija tražiti znakove vode i "fosilne zapise ranog Sunčeva sustava".

Usprkos relativno malom budžetu, postavlja se pitanje zašto Indija kreće u osvajanje Mjeseca, a zemlja se još uvijek bori s glađu i siromaštvom.

Premijer Narendra Modi obećao je poslati ljudsku misiju u svemir do 2022.