Počelo 65. Splitsko ljeto

Počelo je 65. Splitsko ljeto, a otvoreno je izvedbom "Rigoletta". Na 18 gradskih lokacija održat će se 48 kulturnih priredbi - operne, dramske i baletne predstave, koncerti i izložbe.

'Rigoletto' u nedjelju otvara Splitsko ljeto


Grad Split ove je godine osigurao čak trideset dana Splitskom ljetu za korištenje carske pozornice Peristila, najljepšeg opernog podija na otvorenome na svijetu.

U organizaciji splitskog HNK ovdje će se izvoditi "Aida" i "Nabucco", a večeras i u srijedu "Rigoletto", prvi put na Peristilu i prvi put na otvorenju Splitskog ljeta. Možemo najaviti veliki spektakl u režiji Dražena Siriščevića i s raskošnim kostimima Jurja Zigmana, sa sopranisticom Elenom Mosuc.

Drugog festivalskog dana Mozartov 'Requiem' spojit će se s otkrivanjem spomenika Tončiju Petrasovu Maroviću, koji je prije šezdeset godina vikao kako se staro splitsko groblje ne smije uništiti.

- On je otkupio našu savjest. Vjerujem da se ovim spomenikom i iznimnim glazbeni događajem, slavnim 'Requiemom' iskazujemo njemu počast ali iskazujemo i počast svim tim zaboravljenim mrtvima koji leže 40 cm ispod travnjaka zaboravljenog Sustipana, napominje splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Na repertoaru je i "Ero s onoga svijeta" koji Splitska opera, osim tradicionalno u Vrlici, ove godine prvi put izvodi u Makarskoj. Izložbe, filmovi i predstavljanje knjiga - ukupno 48 događaja u mjesec dana na 18 lokacija.

- Mi ćemo nastojati da uz kvalitetu samog programa kojim ćemo obilježiti 65. Splitsko ljeto i za budućnost biti otvoreniji svim ljubiteljima umjetnosti, opere, drame, baleta i koncerata, ističe intendant HNK-a Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan.

Unatoč financijskim problemima, spominje se višemilijunski minus na računu, Splitsko ljeto i ove godine nudi bogat program.