17. srpnja 1959. - Umrla Billie Holiday

Vrijeme velikih orkestara, takozvanih “big bendova”, dalo je 40-tih godina prošloga stoljeća prve jazz virtuoze. Početak toga razdoblja osobito je obilježila američka pjevačica Elaonora Fagan, poznatija pod umjetničkim imenom Billie Holiday.

Billie je bila jedna od prvih crnačkih zvijezda koje su zajedno i ravnopravno nastupale na pozornici s bijelcima. Svojim se posebnim timbrom i sonornim, gotovo instrumentalnim načinom pjevanja probila među vodeće izvođače bluesa i tada popularnog swinga. Njezin specifičan stil, kao što se može čuti i vidjeti na snimkama s malim sastavima, osobito je dolazio do izražaja u nježnim, profinjenim duetima sa saksofonistom Lesterom Youngom.

No, nažalost, Billie Holiday se, poput mnogih drugih, nije mogla nositi sa slavom bez droge i alkohola. Živjela je brzo i rastrošno. Kada su je pitali kako tako uvjerljivo uspijeva otpjevati tužne pjesme o nesretnim sudbinama Billie bi odgovarala: "Moj život je blues, ja sam proživjela takve pjesme i nije mi teško uživjeti se."

Na vrhuncu popularnosti Billie Holiday snimila je film “New Orleans”, a napisala je i autobiografiju pod naslovom "Lady sings the blues”.
Skrhana drogom i alkoholom crnačka je zvijezda umrla 17. srpnja 1959. u New Yorku, u 44. godini života.