19. srpnja 1893. - Rođen Vladimir Majakovski

Znameniti ruski pjesnik Vladimir Majakovski rodio se na današnji dan 1893. u malom gruzijskom selu Bagdadi.

U ranoj mladosti studirao je slikarstvo i bio zatvaran zbog, kako su u policiji tumačili, subverzivnih sklonosti. Kad se domogao slobode, pridružio se ruskom futurističkom pokretu i postao njegovim glasnogovornikom. S najvećim žarom prigrlio je oktobarsku revoluciju i podredio joj pjesnički i slikarski talent ne sluteći da će revolucija uskoro jesti ne samo svoju djecu nego i njezine očeve.

Majakovski je bio urbani pjesnik, zagovornik novog senzibiliteta i veliki stjegonoša revolucije. Buneći se protiv melodioznosti i slatkorječivosti koja je do tada dominirala ruskim pjesništvom, obogatio je stihove urbanim žargonom u kojem se često koristio do tada nepoznatom igrom riječi. Njegova su ga braća po peru upozoravala da ljubav umjetnosti i revolucije ne završava dobro jer u njoj uvijek netko gubi. Tragični pjesnikov kraj tu je činjenicu potvrdio na najgori mogući način.

Prema službenom izvješću, tada trideset i sedmogodišnji Vladimir Majakovski ubio se pištoljem 14. travnja 1930. u 11.30 u svojoj radnoj sobi. Ostavio je poruku: "Ovo nije način (drugima ga ne preporučujem), ali ja nemam izlaza".
Njegovi su prijatelji posumnjali u takav kraj jer je on u suprotnosti sa stihovima pjesnika punog života: "Mrzim sve ono gdje se smrt javlja i snuje, obožavam život pa ma kakav bio".

Je li smrt Majakovskog bila samoubojstvo čovjeka ili ubojstvo pjesnika revolucije, ostalo je nerazjašnjeno… I je li baš slučajno napisao: "Jer više nije važno ni to što sam od bronce, ni to što srce moje – od željeza gladnog – bije".