20. srpnja 1969. - Apolo 11 sletio na Mjesec

Na današnji dan 1969. godine u 21 sat, 17 minuta i 42 sekunde mjesečev modul svemirskoga broda Apolo 11 s astronautima Neilom Armstrongom i Edwinom Aldrinom spustio se na mjesečevo tlo. Dolaskom čovjeka na Mjesec i njegovim uspješnim povratkom na Zemlju postignut je trijumf znanosti, tehnike i tehnologije.

Treći astronaut Michael Collins ostao je kružiti oko Mjeseca čekajući na povratak svojih svemirskih suputnika. Odmah nakon spuštanja, astronaut Armstrong izašao je iz broda i poslao radiovezom, s našeg najbližeg svemirskog susjeda, prve usmene podatke o astrofizičkim i geološkim svojstvima Mjeseca te podatke o svojoj zdravstvenoj kondiciji nakon dugog uzbudljivog leta i prvog doticaja svoga stopala s mjesečevom površinom. Tim je podvigom znanosti otvorena nova epoha daljnjih istraživanja Svemira brodovima s ljudskom posadom.

Pružena je mogućnost za ostvarenje donedavno još fantastičnih ideja da će se Mjesec u skoroj budućnosti koristiti kao polazna osnova za letove čovjeka iz svemirskih automatskih stanica u dublja prostranstva našeg sunčeva sustava u svrhu bržeg i djelotvornijeg istraživanja cijelog svemira.