Znanstvenici na Grenlandu otkrili više od 50 novih jezera

Znanstvenici su ispod leda na Grenlandu otkrili više od 50 novih jezera, a dosad se znalo za samo četiri. Arktik ispod leda skriva 470 jezera, no najnovije istraživanje američkih i britanskih znanstvenika ukazuje na to da ih ima i u sjevernoj polarnoj regiji, pišu britanski mediji.

Ona nisu toliko velika, poput primjerice jezera Vostok koje se nalazi na Južnom polu i dugačko je 250 kilometara. Najveće subglacijalno jezero na Grenlandu dugačko je samo šest kilometara, a novootkrivena jezera se nalaze pod ledenim pokrivačem debelim nekoliko kilometara.

Uslijed sve viših temperatura led se otapa i kreće se prema oceanima, a voda olakšava pomicanje leda. Kad bi se sav grenlandski led otopio, visina oceana porasla bi za sedam metara.

Jade Bowling sa Sveučilišta u Lancasteru proučila je i pregledala 570.000 kilometara ledenog pokrova zahvaljujući podacima prikupljenim radarom u sklopu NASA-ina programa.

Znanstvenici američke svemirske agencije redovito su prelijetali ledenu ploču kako bi mapirali oblike stijenja i njihovu unutrašnjost. Njihovi podaci ukazuju na to da se ispod ledene ploče nalazi puno vode.

- Ona su i znatno manja od onih na Antarktici (1,4 kilometara prosječne duljine), rekla je za BBC.

Bowling kaže da se na nekoliko mjesta vidi da je led 'pao', no to je vjerojatno zato što su ti dijelovi jezera isušeni.

- Ova 'aktivna' jezera koja se pune i prazne, rezultiraju podizanjem i spuštanjem leda, kaže suautor istraživanja Stephen Livingstone.

Objasnio je da voda iz jezera otječe sezonskim kanalima i da su ivice ledenog pokrivača vrlo dinamično područje.

Vjeruje se da se u ovim starim jezerima nalaze drevni organizmi koji su dugo bili zarobljeni ispod debelog sloja leda. Kemijski sastav vode i sedimenata trebao bi donijeti nove podatke o vremenskim uvjetima na Zemlji.

Profesor Martin Siegert s Londonskog Imperial Collegea vodio je istraživanja na antarktičkom jezeru Ellsworth.

- S obzirom na to da se ledeni pokrivač bitno promijenio u posljednjem ciklusu Ledenog doba, ova grenlandska jezera najvjerojatnije nisu 'previše' stara. To znači da se odgovori koje možemo dobiti istraživanjem jezera Vostok ili Elssworth razlikuju od onih koje bismo dobili bušenjem na Grenlandu, rekao je Siegert.

Sljedeći logičan korak bio bi ispitati koja su jezera najbolja za daljnja istraživanja.