"Urbane intervencije" - novo ruho starih zgrada

Donosimo dio ozračja s posljednjeg dana Osječkoga ljeta kulture. Otvorena je ulična galerija kojom je započeo projekt "Urbane intervencije". Cilj mu je urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene lokacije u tom gradu.

Javni gradski prostori sastavni su dio svakoga grada kao mjesta komunikacije, susreta, zadržavanja i druženja. I dio su urbane slike i gradskog identiteta. A oni napušteni i derutni djeluju ostavljeno i propadaju. Takvo je bilo i zanemareno tramvajsko stajalište, koje je sada dobilo novi smisao i postalo ulična galerija.

Osječka akademska umjetnica Slađana Zubić na neobičan je i potpuno nov način promovirala svoju umjetnost. I ilustraciju, na tramvajskom stajalištu, darovala svima onima koji ovuda prolaze ili čekaju tramvaj.

- Zove se Road to Nowhere ili kao Put u nigdje. Ovaj, baš zbog tih nekakvih stanja kad ste u tramvaju, pa onda odlutate u nekakvim svojim mislima. I želite zapravo što prije stići na svoju destinaciju. A najviše me je stanica inspirirala da zapravo tako ju i nazovem, kazala nam je.

Tako je ulična umjetnost postala dio osječke svakodnevice. Svi napušteni osječki objekt imaju svoju priču, a kroz projekt "Urbane intervencije" mnogi od njih trebali bi dobiti novo ruho i smisao te pridonijeti razvoju ulične umjetnosti.