23. srpnja 1962. - Prvi izravni televizijski prijenos između Amerike i Europe

Milijuni televizijskih gledatelja u Europi i Americi uzbuđeno su raspravljali promatrajući prvi izravni televizijski prijenos između Amerike i Europe na današnji dan 1962. godine.

Oni su gledali zbivanja koja su se upravo tog trenutka događala u pojedinim dijelovima SAD-a, Kanadi i gotovo svim europskim zemljama. Riječ fantastično bila je jedini komentar u tim uzbudljivim trenucima kad je napetost gledatelja i stručnog osoblja oko televizijskih uređaja dosegnula vrhunac. Nijedan događaj u svjetskoj povijesti nije promatralo toliko ljudi, računa se oko 200 milijuna. I nisu bili zadivljeni samo nestručnjaci, nego i stručnjaci.

Pripreme su obavljane punih 14 dana. U 19 sati i 58 minuta nižu se prizori iz Amerike: bejzbol utakmica, konferencija za novinare predsjednika SAD-a Kennedyja, kazalište u Stratfordu u Kanadi, slapovi Niagare, Mormonski pjevački zbor i dr.

Prijenos je bio izvrstan, slika jasna, a prenosio ju je satelit Telstar. Trebalo je čekati 160 minuta da obiđe Zemlju i ponovno dođe u isti položaj. Oko 23 sata Europa je počela emitirati za Ameriku. Scenarij je sastavila Eurovizija.

Taj jedinstveni pothvat, izravni televizijski prijenos Amerika-Europa, konačno je otvorio put pretvaranju našeg planeta u jedno veliko selo.