Kućica iz snova - bez plaćanja računa za struju i vodu

Računi za vodu i struju - za njih su nepoznanica. U uvali Zabodarski, na otoku Lošinju, jedan je bračni par izgradio svoju kućicu iz snova. Potpuno ekološku, daleko od turističke vreve.

Bila je to ljubav na prvi pogled. Kada su vidjeli napuštenu starinu u ovoj mirnoj lošinjskoj uvalici, znali su da s njom treba učiniti nešto posve drukčije.

Ivanini djed i baka još su sedamdesetih godina kupili kuću na Lošinju, počeli se baviti turizmom, a ona se već kao dijete zaljubila u taj otočni raj. Kao i suprug Nikola.

- I sami smo htjeli nastaviti tu priču, ali smo htjeli pomaknuti na jednu drugu razinu pa smo tražili nešto drugačije. Danas kad apartmani rastu kao gljive nakon kiše mi smo htjeli ponuditi nešto sasvim drugačije i nešto što ne ostavlja utjecaj na okoliš, priča vlasnica ekokuće Ivana Cvjetičanin.

I izgradili su svoju - ekokućicu - 55 jednostavno uređenih četvornih metara, sve u službi očuvanja prirode. Od sustava recikliranja, preko uporabe ekoloških sredstava pri čišćenju do ekohrane te činjenice da kuća nema režijskih troškova!

- Vodu skupljamo s krova, kišnicu tijekom cijele godine, imamo oko 8000 litara kapaciteta, grijemo preko sustava za grijanje vode do 70 stupnjeva, a što se struje tiče imamo 4 velike fotonaponske ćelije, 3KW sustav koji je dovoljan s preko 2500 sunčanih sati koliko imamo u Lošinju godišnje, kaže suprug Nikola Cvjetičanin

Električne energije dovoljno je za osnovne kućanske uređaje, poput hladnjaka, usisivača ili sušila za kosu - za ostalo nema potrebe.

- Kada smo pronašli ovu idilični kućicu zaljubili smo se u nju na prvi pogled i htjeli smo osmisliti koncept i tako u ovoj netaknutoj prirodi vidjeli smo sav taj potencijal sunca, mora i napravili ovu kuću koja može biti neovisna o svim komunalijama, dodaje Ivana Cvjetičanin.

A sve u kući i oko nje, što je vlasnicima bilo itekako važno, izradili su lošinjski majstori i umjetnici.

Stoga i nije čudno što vas na izlasku iz šume dočekuje taj prekrasni kameni biser skriven pod gustim krošnjama primorskoga bora.