Kazne za bicikliste koji voze po pješačkom prijelazu

Laganu vožnju preko ceste u kružnom toku čakovečki biciklisti mogu zaboraviti. Ubuduće će, najavljuju gradski oci, morati bicikl gurati. U idućim danima uklonit će se horizontalna i vertikalna signalizacija na četiri čakovečka kružna toka.  

- Kada je uvedena mogućnost vožnje biciklom kroz kružna raskrižja prihvaćeno je to vrlo dobro. Međutim, iz godine u godinu promet je sve veći i zagušenje je sve veće, govori Ivica Pongrac, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grada Čakovca.

Sekunda nepažnje i nemara može imati posljedice. No, nisu nesreće jedini problem zbog kojega je međimurska policija izdala preporuku da se biciklistički prijelazi brišu.

- Mi smo 2018. zabilježili dvije takve prometne nesreće u kojima su stradali vozači bicikala s lakšim tjelesnim ozljedama. Često je bilo konfliktnih situacija gdje se nisu dogodile nesreće, nego je dolazilo do nesuglasja između vozača i biciklista. Naime, biciklisti su navikli prelaziti preko traka bez da se zaustave, da pogledaju, naglašava Alenka Hošnjak, Odsjek za sigurnost cestovnog prometa PU međimurske.

Pa tako i na pješačkim prijelazima. Pravila se često zaborave.

Biciklisti kažu kako bi još pokoja biciklistička staza u gradu dobro došla. A na njima je, kao i na svim sudionicima u prometu, da budu savjesni - ne samo zbog 300 kuna kazne koju će platiti ako se voze po pješačkom prijelazu, već prije svega zbog vlastite sigurnosti jer automobil je ipak jači.