MFF: Festival nizom dokumentaraca obrađuje temu populizma

Nizom dokumentarnih filmova, govornih sadržaja i uličnih akcija Motovun Film Festival (MFF) će dio svog ovogodišnjeg izdanja, koje se održava od 23. do 27. srpnja, posvetiti sve aktualnijoj temi populizma.

Kao "mjesto slobode i propitivanja društvenih pojava" festival najavljuje program Populizam za početnike s filmovima koji govore upravo o zemljama u kojima je populizam u Europi najjači.

U najavi programa podsjeća se kako su donedavno populisti osvajali najviše osam posto glasova na izborima, dok danas svaki četvrti birač u Europi daje glas populističkim strankama.

- Streloviti uspon populizma, a pogotovo onog ekstremno desnog, bilježe zemlje bivšeg istočnog bloka i južne Europe, u Poljskoj za populiste glasa gotovo polovina stanovništva, a u Mađarskoj i Italiji čak oko 70 posto, a trend nije zaobišao ni zemlje bivše Jugoslavije - ističe se.

Film "Mađarska 2018." govori o ekstremnoj desnici zanesenoj populističkim djelovanjem Viktora Orbána, dok "Make Poland Great Again" propituje pretvara Ii se Poljska pod vlašću konzervativaca iz demokratske zemlje u diktaturu.

Situaciju u Italiji, u kojoj je na vlast došla populistička stranka komičara Beppea Grilla, dočarava dokumentarac "Tutti a casa Vlast narodu?", a film "Djevojke Zlatne zore" pokazuje kako imidž Grčke kao zemlje prekrasnih plaža i prijateljskih ljudi zasjenjuju ideologije zastrašujuće bliske nacizmu.

O posljedicama takvih društvenih trendova govori dokumentarac "Ponoćni putnik", koji su mobitelom snimili redatelj Hassan Fazili i njegova obitelj bježeći pred talibanima, a na svojem su putu prošli i takozvanom balkanskom rutom.

Film je ovjenčan brojnim nagradama, između ostalog u Berlinu i na Sundanceu.

Najavljeno je i da, s obzirom na to da kao kolateralne žrtve populizma, i u zemljama regije stradaju kulturni projekti, mediji i branitelji ljudskih prava, gosti iz tih zemalja, primjerice hrvatski performer Siniša Labrović i makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, nose program "Dnevna doza populizma", koji donosi pripovjedačke performanse, intervencije u Motovunu i drugo.