Plivate li ispravno?

Nedavno je objavljen podatak da čak 1/4 naših sugrađana ne zna plivati. U toj je statistici zasigurno veliki broj onih koji to čine slabo ili neispravno. O pozitivnim učincima i pravilnom načinu plivanja razgovarali smo s učiteljem u jednoj zagrebačkoj školi plivanja.

Tjelesna je aktivnost od iznimne važnosti za sve nas. U ovo ljetno vrijeme najčešće je to plivanje. Kako bi utjecaj na zdravlje bio što povoljniji, važno je znati ispravno plivati.

- Često se recimo događa da starije osobe koje nisu prošle plivačku školu recimo plivačku tehniku prsno plivaju na način da cijelo vrijeme drže glavu izvan vode. To je tehnika u kojoj je jako opterećen vrat i vratna kralježnica i kad bi tako plivali duže vrijeme zapravo bi od tog plivanja bilo više štete nego koristi. U tom smislu bi se trebalo savjetovati s nekim od struke da ih poduči tehniku disanja kako bi korist od plivanja u toj tehnici bila što veća i bolja, govori učitelj plivanja Zoran Draženović.

Učenjem tehnikama plivanja, ispravljaju i korigiraju mnoge nepravilnosti, osobito kod mlađih osoba. Najbolje je, smatraju stručnjaci, djecu učiti plivati u petoj godini života.

Individualnim pristupom razbijaju se strahovi i kod odraslih neplivača kao i kod djece s određenim poteškoćama. Program plivanja, ističe prof. Zoran Draženović, trebao bi biti dio osnovnoškolskog obrazovanja jer njegov pozitivan utjecaj na tijelo i zdravlje uopće neprocjenjivi su.

Plivali prsno, leđno, kraul ili bilo koju drugu tehniku važno je samo plivati ispravno.