Na 25. Sarajevo Film Festivalu hrvatska ostvarenja u utrci za nagrade

Na 25. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji će biti održan od 16. do 24. kolovoza za nagrade će se natjecati 53 filmska ostvarenja u različitim kategorijama a u konkurenciju za najbolji regionalni igrani film uvršteno je njih devet no među njima nema niti jednog iz Hrvatske ali će zato dva hrvatska ostvarenja biti u utrci za najbolji dokumentarac a još tri natjecat će se za najbolji kratki i studentski film.

Iz direkcije SFF-a u četvrtak su objavili detaljni program SFF-a u kojemu je navedeno kako će među filmovima koji će se natjecati za Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma natjecati četiri ostvarenja koja će imati svjetsku premijeru, jedan međunarodnu a još četiri regionalnu.

Za najbolji igrani film natjecat će se gruzijski film "A onda smo plesali" redatelja Levana Akina, rumunjski "Heidi" u režiji Catalin Mitulescu, bugarski "Mačka u zidu" u režiji Mine Mileve i Vesele Kazakove, rumunjski "Mo" Radu Drugomira, albanski "Otvorena vrata" u režiji Florenc Papas, turski "Priča o tri sestre" Emina Talpera, "Sin" bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, bosanskohercegovačko-nizozemska koprodukcija "Odvedi me na neko lijepo mjesto" Ene Sendijarević i bugarski "Ukrug" Stefana Komandareva.

Za Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma natjecat će se šesnaest ostvarenja a među njima su hrvatski "Da je meni ono što mi nije" Višnje Skorin koji će na SFF-u imati i svjetsku premijeru te "Još jedan odlazak" u režiji Renate Poljak kojemu će sarajevski festival biti prilika za međunarodnu premijeru.

U natjecateljskoj konkurenciji za najbolji kratki film uz trinaest drugih ostvarenja je i "Tina" Dubravke Turić što će ujedno biti svjetska premijera ovog filma dok će se za najbolji studentski film natjecati "Groblje slonova" Filipa Mojzeša i "Šihta" Damira Markovine za koje je također u Sarajevu rezervirana svjetska premijera.

Natjecateljski programi SFF-a okupljaju filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldove, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.