Kanal sv. Ante - morska autocesta sa semaforima

Ono što je na kopnu A1 za Dalmaciju, to je za Šibenik na moru kanal svetoga Ante. Tom morskom "autocestom" u turističkoj sezoni na dan prođe i 50 puta više plovila nego u zimskim danima. Jedina je lokacija na Jadranu gdje se promet brodova regulira semaforom, a policijske patrole strogo kontroliraju brzinu plovidbe.

Policijska potjera u šibenskom kanalu ovoga je puta zaustavila turiste iz Poljske koji su prekršili ograničenje brzine od 10 čvorova. Tvrde kako nisu znali da 300 metara od obale i plaže ne smiju glisirati. To su neznanje platili.

Policijske su patrole nužne zbog gustoće prometa. Jer kanal je prava cesta na moru. Jedini pravac s postavljenim semaforima u hrvatskom Jadranu.

- Preveniramo, upozoravamo, a ekstrenme slučajeve sankcioniramo, kaže Dino Tomaš, pomoćnik načelnika Postaje pomorske policije PU Šibensko-kninske.

Gužve su tolike da utjecaj nautičkog prometa na svijet podmorja istražuju i znanstvenici. Kanal sa šibenskim zaljevom zaštićeno je područje - Natura 2000.

- Maksimalan broj izbrojanih brodova koji je prošao kanalom u jednom danu je preko 1500, kaže Neven Cukrov, znanstvenik na istraživačkoj postaji Martinska Instituta Ruđer Bošković. Svi na vrlo malom području.

Oblikovan u zagrljaju rijeke Krke i mora kanal Svetoga Ante dug je 2 i pol kilometra. Na njegovu najužemu dijelu njegove litice udaljene su samo 140 metara. Pa putničke grdosije i veliki teretnjaci ovuda plove samo uz asistenciju lučkog pilota. Za lošeg vremena to je izazov i najiskusnijima.