Počeo 20. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Jubilarni 20. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat svečano je otvoren u četvrtka navečer predstavama "Poskočite anđeli" u koreografiji Rajka Pavlića na gradskom trgu i "People what people?" u koreografiji Brune Pradeta i izvedbi francuske kompanije Vilcanota na sceni u Kaštelu Grimani.

Bogat i raznovrstan program, sastavljen od predstava, radionica, koncerata, razgovora i druženja, održavat će se do 21. srpnja na već dobro poznatim lokacijama ovog gradića, odnosno na Trgu, na Kaštelu i u Mediteranskom plesnom centru. Osim spomenutih lokacija ove godine Festival ove godine predstavlja i novo mjesto rezervirano za razgovore, druženja i zabavu - Plejs.

Program ovogodišnjeg Festivala dolazi iz Francuske, Norveške, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Belgije i Hrvatske. Iz Francuske dolaze kompanija Vilcanota s koreografijom Brune Pradeta te kolektiv Massala s radom Fouada Boussoufa. Austriju predstavlja Helene Weinzierl, iz Rumunjske dolazi Studio M, iz Norveške se nakon niza godina vraća Francesco Scavetta s plesnom kompanijom Wee, iz Mađarske stiže Ferenc Fehér, a David Hernandez iz Belgije predstavlja se duetom u produkciji i izvedbi ZPA. Predstavljaju se i recentne uspješnice hrvatske produkcije odnosno predstava pulskih autora Ognjena Vučinića i Aleksandre Mišić te predstava Rajka Pavlića s mladim hrvatskim plesačima.

Sama imena koreografa i zemlja u kojima djeluju najbolja je slika koliko je plesna umjetnost internacionalizirana i zato zanimljiva - istaknula je osnivačica i umjetnička ravnateljica Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat Snježana Abramović Milković dodavši kako je u proteklih dvadeset godina publika imala priliku vidjeti više od 270 predstava različitih formata, izvedbenih žanrova i umjetničkih koncepata. Osim toga, smatra ona,  Festival je brzo postao poznat u međunarodnim plesnim krugovima, a s vremenom je nastavio razvijati svoje potencijale.