U Umagu turnir za tenisače u kolicima

Jubilarni, 30. ATP turnir u Umagu obiluje brojnim novitetima. Osim bogatog revijalnog programa, ove se godine prvi put održava turnir za tenisače u kolicima koji se na taj način pripremaju za Paraolimpijske igre.

- Para tenis je paraolimpijski sport, to je profesionalni sport, sva su pravila ista, jedino što je nama dopušteno da loptica odskoči dvaput.

Objašnjava nam to 37. para tenisač svijeta, izraelac Guy Sasson. Upravo je on prvi nositelj umaškog turnira za tenisače u kolicima, na kojem uz njega nastupa još 16 tenisača iz 6 država. Sassonov protivnik u prvom kolu je Grk.

- Počeo sam trenirati 2004. godine,zbog paraolimpijskih igara u Ateni, od tada sam nastavio i to zaista volim, govori Giorgos Lazaridis, tenisač u kolicima.

A nakon nositelja Sassona, Giorgosa čeka ogled s našim Draženom Mikšićem. Kao invalid Domovinskog rata on je jedan od naših pionira para tenisa.

- Za reprezentaciju Hrvatske još i sada nastupam, a prvi nastup mi je bio 1997. godine u Nottinghamu, na svjetskom kupu za tenisače u kolicima, rekao je Dražen Mikšić, hrvatski reprezentativac.

Pripremaju se para tenisači za mečeve i na terenu i izvan njega. Jer ovaj turnir donosi vrijedne bodove za plasman na paraolimpijske igre.

- Ovo je jedan od turnira iz ITF future tenis tour revije koji se boduje i za paraolimpijske igre koje su slijedeče godine. Puno nam znači da u Hrvatskoj imamo jedan takav turnir. Što više turnira imamo, to je bolje za naše igrače jer troškovi za odlazak na turnire su jako veliki, tako da je ovo velika stvar da imamo priliku i u Hrvatskoj odigrati turnir koji se boduje za ITF ranking listu, naglasio je Anto Joskić, tajnik Hrvatskog saveza tenisača u kolicima.

Zato sretno našim paratenisačima. Možda ćemo za neke od njih navijati na paraolimpijskim igrama koje će se iduće godine održati u Tokiju.