"Dnevnik Diane Budisavljević" slavodobitnik 66. pulskog filmskog festivala

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zajednici Talijana objavljeni su dobitnici nagrada 66. pulskog filmskog festivala.

Najbolji hrvatski dugometražni film je "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević. Kako stoji u obrazloženju nagrade, priznanje je dobio za "izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču s velikom dozom dostojanstva i snage i uspješnu kombinaciju igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela".

Priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljeno je filmu "Šavovi" redatelja Miroslava Terzića za "dostignutu zrelost pri stvaranju tjeskobne i dirljive priče o izuzetno teškoj temi i emocionalnu transformaciju glavnog lika".

Ocjenjivački sud posebno pohvaljuje glumicu Juditu Franković Brdar za  kreiranje vrlo kompleksnog glavnog lika predočenog velikom ekspresivnošću u filmu "Izbrisana", redatelja Mihe Mazzinija.

Publika je glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" s prosječnom ocjenom 4,90.

U Hrvatskom programu - manjinska koprodukcija Zlatna arena za najbolji film jednoglasno je dodijeljena filmu "Rafaël" redatelja  Bena Sombogaarta. Zlatnu arenu za režiju dobila je Teona Strugar Mitevska za film "Bog postoji, njeno ima je Petrunija", dok je Zlatna arena za glumačko ostvarenje otišla u ruke Judite Franković Brdar za ulogu Ane u filmu "Izbrisana" redatelja Mihe Mazzinija.

U Hrvatskom programu - hrvatski film nagradu Breza za najboljeg debitanta dobio je redatelj Predrag Ličina za film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj". "Premda mu je to prvi dugometražni igrani film, redatelj je pokazao zavidno vladanje materijalom uz točan ritam, rad s glumcima i izvrsno poznavanje žanrovskih pravila", stoji u obrazloženju nagrade.

Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka dobio je Dario Domitrović za film "F20" redatelja Arsena Antona Ostojića, Zlatnu arenu za masku dobili su Svetlana Gutić i Miroslav Lakobrija za film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" redatelja Predraga Ličine, dok je Zlatna arena za vizualne efekte u filmu otišla u ruke Krste Jarama, Michala Strussa, Antonija Ilica, Gorana Stojnića, MagicLaba i Hommagea za film "Moj dida je pao s Marsa" redatelja Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića.

Zlatna arena za specijalne efekte u filmu dodijeljena je Zvonimiru Krivecu za film "General" redatelja Antuna Vrdoljaka, Zlatnu arenu za kostimografiju dobila je Selena Orb za film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj", dok je Zlatna arena otišla je u ruke Jane Piacun također za film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj".

Zlatna arena za glazbu pripala je Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu, ona za montažu Marku Ferkoviću za film "Dnevnik Diane Budisavljević". Zlatna arena za kameru dodijeljena je Svenu Pepeoniku za film "Moj dida je pao s Marsa".

Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je Borku Periću, za ulogu Nikice u filmu "General "redatelja Antuna Vrdoljaka. Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Krešimiru Mikiću za ulogu ministra Stanka Kelave u filmu "Koja je ovo država" redatelja Vinka Brešana.

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Olgi Pakalović za ulogu Milice u filmu "General", a Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu Hristini Popović za ulogu Franke Anić u filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj".

Zlatnu arenu za scenarij dobio je Mate Matišić za film "Koja je ova država".  Zlatna arena za režiju dodijeljena je Dani Budisavljević za film "Dnevnik Diane Budisavljević".

Veliku Zlatnu arenu za najbolji film dobio je "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević, produkcijske kuće HULAHOP d.o.o. Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica. "Autori su na primjeren način pristupili važnoj povijesnoj temi i u njezinu relevantnost uvjerili gledatelja", stoji u obrazloženju nagrade.