Dječak Patrik Čudić opet najbolji na svijetu u mentalnoj aritmetici

Osmogodišnji Patrik Čudić iz Zagreba drugu je godinu zaredom svjetski prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA. Novo je zlato osvojio na svjetskom prvenstvu u Kini.

Na natjecanju je sudjelovalo više od 600 djece iz 18 država, među kojima su bile Rusija, Indija i Kina. Patrik je u pet minuta ili manje riješio svih 70 zadataka.

- Konkurencija je bila velika, no Patrika to nije obeshrabrilo. I prije puta je bio uvjeren u pobjedu. Njegov uspjeh izuzetno je velik! Ujedno je i pokazatelj da se uz talent i veliki rad može sve, kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica.

Branka Novosel, koja je prije nekoliko godina uvela program "ALOHA" u Hrvatsku, kazala je da je Patrik prekrasno i zaigrano dijete.  

- Izuzetno je inteligentan i talentiran, no uz to je marljiv, discipliniran i ustrajan, a upravo su to osobine koje čine razliku. Samo talent nikad nije dovoljan. Ima veliku potporu svoje obitelji, posebice mame Petre koja kao i mnoge druge mame drži sve konce u rukama. Patrik je uspješan i u školi, gdje je upravo završio drugi razred, te u mnogim drugim aktivnostima. Rekla bih da je to recept uspjeha u životu, kazala je Novosel. 

Patrik je već lani prozvan "čudom od djeteta". Pogledajte prošlogodišnju HRT-ovu priču o njemu:
Predstavljamo Patrika - čudo od djeteta!

ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije. Matematički se zadaci rješavaju pomoću abakusa, ruku te mentalno. To djetetu omogućuje da maksimalno iskoristi svoj mozak te ga priprema za poslove budućnosti.

Patrikov put u Kinu financijski je poduprlo Ministarstvo obrazovanja.