Rajski vrt u Cvetkovcu

Pavle Kovačić iz Cvetkovca ima najveću kolekciju starih sorata voća u Hrvatskoj. Slovom i brojkom točno 1460. Gospodin Pavle je zanimljiv, osebujan, ne samo zato što s ljubavlju radi svoj posao, nego i zato jer puno starih, autohtonih sorata spasio od zaborava.

Rajski vrt - baš tako svoj voćnjak u Cvetkovcu naziva Pavle Kovačić, vitalni 72-godišnjak. U dušu zna svaku sortu, a ima ih više od 1400. Brižno njeguje više od 800 sorti jabuka, 340 sorti krušaka, 160 sorti šljiva, pa višnje, trešnje, breskve, mušmule, dunje, ma gotovo svaku sortu iz  Hrvatske, ali i šire regije naći ćete u njegovu voćnjaku.

Sezona je marelica, Pavle ima čak 151 sortu. Samo s jednog stabla velike, stare marelice Pavle je već sredinom lipnja ubrao 400 kilograma plodova. Stare sorte su na cijeni i tražene jer su, kaže, izvrsnoga okusa.  

S prikupljanjem ove impresivne kolekcije Pavle je počeo 2010. godine. Od tad mu se javljaju sa svih strana. Znani i neznani i nude mu stare, bezimene sorte ne bi li ih Pavle spasio od zaborava. 

Nema tu neke računice, kaže Pavle, samo ljubav prema starim sortama. Uzgaja ih po starinski, kako se radilo prije stotinu godina. Voćnjak ne tretira ni pesticidima. Izgleda nevjerojatno, ali voćke su zdrave. 

Iako su mu već 72 na leđima Pavle i dalje eksperimentira. Sadi, nacjepljuje, uživa jer, kaže, iako o voćkama mnogo znamo još je puno toga neotkriveno.

Svaku je sortu Pavle evidentirao, opisao, rasadnik vrvi sortama koje u rajskom vrtu čekaju svoj red. I siguran je - kaže - da voćnjaka poput njegovog, s toliko sorata, nema nigdje na svijetu.