Praši se čađavičkim šorom

Zanimljivo, ali u usporedbi s kravama i svinjama kojih je sve manje u Hrvatskoj se u dva desetljeća peterostroko povećao broj konja i magaraca. Ne samo što tomu doprinose potpore pogotovo za izvorne, autohtone pasmine - nego uzgajivači taj posao jednostavno vole. Uzgojem plemenitih pasmina čuvaju tradiciju. Vidjeli smo to i u Čađavici na 12. međužupanijskoj izložbi hladnokrvnih konja i zaprega.

Pravu raskoš hrvatskih hladnokrvnjaka  pokazali su uzgajivači ove autohtone pasmine u Čađavici. Nekad su vukli plugove, orali, a danas mnogi ne mogu bez njih zbog nekih drugih razloga.

- Specifičnost tih konja je jednostavno velika temperametnost, mirnoća i poslušnost. Znači nekad davno služio za rad. On je bio osnovno sredsvo za rad. Danas evo vidimo da se okupljamo na tim manifestacijama. Danas više služi za zaprege i za uživanje, znači za ljepotu, da se ljudi dive tim konjima, ističe Ivan Dugaja, predsjednik udruge Slavonski uzgajivači hladnokrvih konja.

Njihov je broj u stalnom porastu, a u ukupnoj populaciji konja hladnokrvnjaka je sada oko 55 posto. Udruga u Čađavici ima sve više ljubitelja ove pasmine.

Izveli su svoje ljubimce njihovi vlasnici i potvrdili onu poznatu da se iza svakog dobrog konja itekako prašina diže. Posjetitelja je u Čađavici  svake godine sve više.
Među izlagačima i oni mladi koji pokazuju da obiteljska tradicija uzgoja hladnokrvnjaka nastavlja niz. I u središnjem savezu uzgajivača hrvatskih hladnokrvnjaka zadovoljni su rastom uzgoja. 

- U konjogojstvu ništa ne ide ništa preko noći. Postupno se uvađaju novi pastusi isto kao i u govedarstvu novi bikovi, nova genetika se pokušava tu stvoriti. Ovdje se to vidi. Ovdje je to jako dobro, ističe Miško Šklempe, predjsednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnog konja.