Posljednji medičari u Klenovniku

Medenjaci i licitarska srca važan su dio turističke ponude, a njihovi autori, licitari, znaju o njima ispričati stotine priča. No, svijet se mijenja, pa i te vještine,  medičarski obrti, polako nestaju. Nestaju i u Klenovniku u Varaždinskoj županiji. Od nekoć brojnih medičarskih obitelji ostala je još samo jedna jedina.

Medenjaci i licitarska srca tradicija su klenovničkoga kraja od nekada brojnih licitara ostala je samo jedna obitelj - Gladović. Ovih dana u njihovoj radionici nema predaha. Mijese se medenjaci, konjeki, "srčeka".

Obrt je prije osam desetljeća pokrenuo djed Martin. Recepti su stroga tajna a vještina se prenosi s generacije na generaciju.

- Muž je bil još dečko , prodaval je licitare pa sam mu i ja uzela par srčeka i tak sam se zaljubila. Našli smo se, oženili i živjeli ko dva crkvena miša i sve što imamo sami smo stekli, puno smo radili ali i odgajali djecu i digli ih na noge, ističe Slavica Gladović.

Nažalost, došla su neka nova, tužna vremena. Iz Klenovnika mladi odlaze, a održati licitarski obrt nije lako. Brojni nameti, nadzori i kontrole licitare guše, svjedoče.

- Tu nema dijaloga, premalo slušaju nas ljude s dugogodišnjom tradicijom - žalosno je to, umjesto da radimo i skrbimo za državu, ona se prema nama maćehinski odnosi, kaže Valentina Gladović Nedić.

Obrtnici medičari radili su i razvijali se na području sjeverne Hrvatske stoljećima. Varaždin kao i cijela regija tradiciju su preuzeli iz Beča, svjedoči Gordana Igrec, književnica i novinarka čiji je djed bio poznati licitar Stjepan Kišiček.

- Postoje podaci koji govore da se medičarstvo pojavilo u Beču u 13 stoljeću, a već u 13 stoljeću proširilo se i na Varaždin. Odavde se dalje proširilo prema zagrebu, Osijeku, Koprivnici, objašnjava Gordana.

Da bi sačuvala licitare od zaborava gospođa Igrec je povijest toga zanata ali i usko vezanog pčelarstva sažela u svojoj knjizi "U zemlji meda i mlijeka". Tijekom prikupljanja materijala susrela se s problemom izumiranja medičara ali i pčelara.

- Bojim se da je prekasno, medičari su ušli u jedan geto tradicije, neformalne gospodarske radnje a i pčelarstvo je sve rjeđe, dosta i pčela ugiba radi pesticida, kaže književnica.

Obitelj Gladović ostaje jedna od rijetkih medičara u Varaždinskoj županiji. Iako je licitar jedan od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog identiteta sve ih je manje. A naša proštenja bez njih su pusta i beživotna.