Zašto su zaštićeni zagorski mlinci

Europska komisija je objavila da su zagorski mlinci 23. hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Ali taj specijalitet u našoj zemlji proizvodi samo nekoliko proizvođača, interesa ima i posla bi bilo i za više njih - samo treba imati certifikat koji stoji i vremena i novca.

Glatko brašno, sol i voda - to su jedini sastojci mlinaca koji su zaštićeni na razini Europske unije.

- Sama ta oznaka znači da je proizvod proizveden na određenom zemljopisnom području, i da je proizveden na točno određeni način, kaže Matija Gulija, predsjednik udruge Tradicija Zagorja.

Ljubica Mihalić iz Varaždinskih Toplica mijesi mlince, ali po recepturi svoje bake.

- Ja za razliku od ovih koji su zaštićeni stavljam malo jaja - baš zbog toga da ne bi bili gnjecavi, govori Ljubica.

Sve ostalo je identično proizvodnji zagorskih mlinaca - nakon razvlačenja peku se na "šporetu".

No da bi proizvodila i prodavala zagorske mlince Ljubica treba certifikat. Trenutno ga imaju četiri proizvođača koji na godinu proizvedu oko 400 tona zagorskih mlinaca - a mogli bi i više.

- Razmišljam da proizvodim zagorske i one po mojoj recepturi, ako bi primjerice ministarstvo sufinanciralo - jer taj postupak je skup za nas male, ističe Mihalić.

Postupak je dugotrajan i skup pa će se u sufinanciranje uključiti Ministarstvo poljoprivrede kroz mjeru 3 ruralnog razvoja.  Pomoć svojim malim OPG-ovima obećali su u Krapinsko-zagorskoj ali i  Varaždinskoj županiji.

- Danas nema ozbiljne turističke ponude bez konkurentne gastronomije. Nedavno smo bili u Puli i ono što je prvo nestalo su mlinci, naglašava Natalija Martinčević, predsjedavajuća TZ Varaždinske županije.

No proizvođači koji će htjeti proizvoditi zaštićene certificirane proizvode morat će poštivati stroga pravila sljedivosti i proizvodnje.