Zanimanje - aranžer akvarija

Petra Bašić svjetska je prvakinja u akvaristici te je radila na gradnji i opremanju nekih od najvećih akvarija u Hrvatskoj. Iako se Petra Bašić u ribe, vodu i akvarije zaljubila još kao dijete, tek prije desetak godina počela se ozbiljno baviti akvaristikom i uređivanjem akvarija.

- U biti prvo je krenulo s tim Akter festom, gdje smo svi sudjelovali kao volonteri. Svatko je donio svoj akvarij od doma i predstavio ga na sajmu. Posjetiteljima se to svidjelo i zamolili su da im napravim akvarij i tako je to krenulo, sjeća se Petra Bašić, akvaristica.

Tada su uslijedile i prve nagrade za dizajniranje i uređivanje akvarija te je Petri akvaristika postala i posao. Kaže kako je za uspješnu izradu akvarija potrebno mnogo strpljenja i vremena.

- Za akvarije je najvažnije strpljenje, zato što akvarij ne možete dobiti preko noći. Recimo ovaj akvarij je star dva mjeseca i izuzetno je mlad akvarij. Kao što se vidi, koralji još uvijek nisu narasli i nije se sve stabiliziralo. To će trajati od 6 mjeseci do godinu dana. Nakon toga će postati pravi zreli akvarij, pojašnjava nam Bašić uređenje jednog od akvarija na kojima je radila.

Iako akvaristika u Hrvatskoj nije razvijena kao u svijetu, sve više za nju raste zanimanje. Petrina ljubav prema akvarijima donijet će još mnoge uspješne i zanimljive vodene kreacije.