Ljetna tvornica znanosti

Što je strujni krug, kako nastaju mađioničarski trikovi, što sve kriju rijeke i potoci - samo su neka od pitanja na koja će bjelovarski osnovnoškolci na zanimljiv i zabavan način odgovore dobiti na sedmodnevnoj Ljetnoj tvornici znanosti.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u neobičnoj ulozi. Kao plamenac ili pelikan treba pojesti što više pingvina. Pravilo je da se svaki pojedeni pingvin pretvara u pelikana. Igra u kojoj na kraju nestaju svi pingvini, poslužila je vrlo uvjerljivom objašnjenju širenja zaraznih bolesti.

- Dovoljno je samo jedna mala mikoroba da zarazi ostatak. A to znač da se jako brzo razbolite - objašnjava Bojan Markičević, mentor Ljetne tvornice znanosti.

Tako su već prvom igrom predavači Ljetne tvornice znanosti osvojili djecu od kojih su neka na državnim natjecanjima osvajala nagrade. Istraživat će se ovdje, i to ne na klasičnim predavanjima, nego na interaktivnim radionicama.

- Populariziramo znanost, s druge strane osvješćujemo i djecu koja su obično i najuspješnija u školama svojim, da dođu upravo ovdje i da jednostavno shvate koliko je znanost bitna da bismo stvarali novo moderno gospodarstvo 21. stoljeća - kaže gradonačelnik Hrebak.

Radionice se prvi put održavaju u Bjelovaru, vode ih studenti i mladi stručnjaci, a na kraju će djeca u središtu grada predstaviti svojevrsne znanstvene radove.