Tragedija "Hamlet" ponovno na Dubrovačkim ljetnim igrama

Tragedija "Hamlet" Williama Shakespearea u subotu, 27. srpnja će u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla kao prva dramska premijera biti izvedena na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, na tvrđavi Lovrjenac.

Redatelj predstave Paolo Magelli izjavio je na konferenciji za novinare kako je "Hamlet", nakon sedam mjeseci rada na tekstu, u njemu i progovorio.

Hamleta je nazvao vrhunskim inteletualcem te upitao kako to da danas u Europi više nema intelektualaca koji se glasno ne slažu.

- Sve su inteligentne glave otkupljene. Prodali su svoju ulogu za bijedne pare. Rasprodaja je gotova i ostali smo na kontinentu pustoši. Hamlet je otkupljen svojim opsesijama i u tome je čist. Zato ga i volim, ali me i nervira jer prepoznajem sebe, moje nedjelovanje i odustajanje od bunta, poručio je.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština napomenula je kako postoji jasan stav u pristupanju prilagodbi teksta, ali se iz osobne perspektive suvremenog čitanja otkrivaju novi motivi.

- Zato tekst traži odgovornost i zato mi je fascinantan. Naš Hamlet nije ni naivan ni mlad, nema entuzijazma i neutemeljenih mladenačkih zanosa. Čovjek je izgrađenih stavova u vremenu duhovne ugroženosti, rekla je Udovičić Pleština.

Glumac Frano Mašković na svoju ulogu Hamleta gleda kao na veliki izazov i priliku.

- Još tražim Hamleta, na svakoj osobnoj probi. Razumijem ga, i za i protiv tog lika. Mislim da smo dobro detektirali gdje je njegov problem, izjavio je Mašković.

Ovogodišnja produkcija "Hamleta" ukupno je četrnaesta u povijesti Igara.

Glumačku ekipu čine Frano Mašković, Milan Pleština, Nikša Butijer, Ermin Bravo, Ivan Colarić, Enes Vejzović, Pjer Meničanin, Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Ranko Zidarić, Nina Violić, Anđela Ramljak i Miše Martinović.