26. srpnja 1894. - Rođen Aldous Leonard Huxley

Vjerujem da će već u sljedećoj generaciji svjetski lideri otkriti da su dječje uvjetovanje i narkohipnoza učinkovitiji kao instrumenti vlasti nego palice i zatvori, i da se žudnja za moći može jednako tako zadovoljiti sugerirajući ljudima da vole svoje služenje bez da ih se šibanjem i udarnjem tjera u poslušnost.

Predviđanja su to s polovine 20. stoljeća jednog od najistaknutijih intelektalaca svog vremena, Aldousa Leonarda Huxleyja. Taj engleski književnik i filozof, novinar, kritičar i scenarist rođen je na današnji dan 1894. godine. Keratitis, zbog kojeg je nekoliko godina bio gotovo potpuno slijep, gurnuo ga je u književne vode. Pisao je misaona djela s jakim pesimističkim tonovima. Tijekom života u Francuskoj i Italiji 20-ih i ranih 30-ih godina prošlog stoljeća napisao je romane koji su ga učinili slavnim Kontrapunkt, u kojem prikazuje nihilistički karakter svog vremena, i Vrli novi svijet, ironičnu viziju buduće utopije.

Huxley, humanist i pacifist, nakon preseljenja u Sjedinjene Države zainteresirao se za filozofski misticizam i univerzalizam te počeo uživati halucinogene droge. Tim se temama bavio i u svojim djelima ilustrirajući zajedničke karakteristike zapadnog i istočnog misticizma. Posljedica tih eksperimenata je i esej Vrata percepcije, koji je bio inspiracija za ime slavne američke grupe "The Doors". Koliko je prvi dio njegova života za kritičare bio previše intelektualan, toliko imje drugi bio antiintelektualan.

Aldous Huxley umro je 1963. godine. U svom stilu, posljednji stadij raka grla ublaživao je dozama LSD-a.