"Utorkom i srijedom darujemo"

Doniranje zdravstveno ispravne hrane zakonski smo regulirali prije nekoliko godina - no u praksi se baš i nismo iskazali. Godišnje se i dalje baci 380.000 tona hrane, većinom iz kućanstava.

Osječka Tržnica pokušava nešto promijeniti. Pokrenuli su program "Utorkom i srijedom darujemo". Iako utorak inače nije tržni dan - odaziv darivatelja voća i povrća za Humanitarnu udrugu "Rijeka ljubavi" bio je dobar.

- Već u nekoliko navrata smo donirali Rijeci ljubavi naš proizvod, naše šampinjone. Kod procesa proizvodnje nekad bude viška šampinjona. Učinili smo dobro djelo, na taj način pomažemo potrebitima, rekla je Ksenija Cvetko iz OPG-a Radić-Liović.

Istraživanja Osječke tržnice tijekom jednog njezina projekta pokazala su da su proizvođači itekako voljni darivati višak svojih proizvoda ili one kojima uskoro istječe rok uporabe.

- Međutim nekih 30 %proizvođača je reklo da oni svoje viškove hrane ili isti dan spuste cijenu ili doniraju svojim poznanicima ili kompostiraju - pretvore u pekmez i sokove. Ali ipak mislimo da više organizira ovakvih akcija da bi se više proizvođača i građana odazvalo na ovakvu akciju, smatra Renata Čepo, voditeljica projekta "Utorkom i srijedom darujemo".

Svi mogu pomoći obiteljima koja su u socijalnoj potrebi i to čak dva dana u tjednu. Utorak je na Ekotrgu osječke tržnice od 11 do 13 sati rezerviran za Rijeku ljubavi, a srijedom će se u isto vrijeme prikupljati voće i povrće za Kršćansku humanitarnu udrugu "Putevi milosti".