28. srpnja 1874. - Rođen Viktor Kovačić

Na današnji dan 1874. rodio se arhitekt Viktor Kovačić, karizmatični lik hrvatske arhitekture. Specifičan način njegovog formiranja odnosno razvoja kao arhitekta čitljiv je u ukupnom djelu, i u projektima i u njihovom ostvarenju.

Počevši u Obrtnoj školi u Grazu gdje je završio zidarski zanat i radeći 5 godina kod Bollea, Kovačić je u svoj pristup arhitekturi ugradio čvrst i pragmatičan odnos prema materijalu i zanatskom detalju. Arhitektonsku nadgradnju i široko obrazovanje stekao je na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Otta Wagnera. Vrativši se u Zagreb, smjesta je stupio u nepoštednu borbu protiv romantičarskog klasicizma kojeg je Bolle uz podršku Kršnjavoga ugradio u zagrebačku arhitekturu, pa i u urbanističku interpretaciju prostora. Tako nije ostvaren njegov projekt Trga kralja Tomislava. U Crkvi svetoga Blaža i zagrebačkoj Burzi, može se očitati Kovačićeva nova vizija urbanističkih potencijala zagrebačkih povijesnih ali i novih prostora. Upravo je time široko otvorio put hrvatskoj arhitekturi u Modernu i postao njen legendarni stjegonoša.

Nepobitne su arhitektonske vrijednosti, ljepota i sklad Kovačićevih kuća za stanovanje koje u svakom izboru ulaze u sam vrh hrvatske arhitekture.
Čuveni su i njegovi interijeri, posebice u potpunosti sačuvan vlastiti stan u Masarykovoj ulici koji je danas Muzej Viktora Kovačića.

Paradigmatski lik tog hrvatskog arhitekta sa svim svojim mitovima, projektima i realizacijama predstavlja temeljni stup hrvatske arhitekture ali i kulture 20. stoljeća.