28. srpnja 1741. - Umro Antonio Vivaldi

Malo je ljubitelja glazbe koji nisu čuli za Četiri godišnja doba nekada vrlo popularnog talijanskog skladatelja Antonija Vivaldija. Njegova je melodija prepoznatljiva, jednostavna i ugodna za slušanje, pa je netko rekao kako nije napisao 450 koncerata već jedan koncert 450 puta!

Iako je rođen u Veneciji, Vivaldi je 28. srpnja 1741. umro u Beču, u kojem se nastanio kad je u gradu na lagunama rasprodao svoju imovinu. Glazbeno je obrazovanje stekao u Konzervatoriju Dei Medikati. Vivaldi je postao svećenik, ali je, vjerojatno zbog slabog zdravlja, napustio taj poziv i potpuno se posvetio glazbi. Zbog boje kose dobio je nadimak “Riđi pop”.

Gotovo cijeloga života bio je vezan uz Konzervatorij Ospitale della Pjeta kao profesor, violinist, ravnatelj orkestra i skladatelj. Njegov orkestar ubrajao se među najbolje u Europi, a bio je ustvari, ženski orkestar sastavljen od redovnica! Napisao je bezbroj koncerata, simfonija i glazbenih djela te čak 49 opera.

Vivaldi je nastavio na dostignućima prethodnika da bi kasnije utjecao na mnoge, pa čak i na Bacha. Najavio je razvoj pretklasične simfonije ali i romantičarske simfonijske pjesme. Vrlo je značajan i za unapređenje razvoja tehnike sviranja na violini. Vivaldijevom smrću i njegova su djela pala u zaborav. Tek kad je potkraj dvadesetih godina 20. stoljeća u Nacionalnoj knjižnici u Torinu pronađen veći dio njegova dotad nepoznatog opusa, poraslo je zanimanje za njega, pa je on označen kao središnja ličnost europske glazbe prve polovice 18. stoljeća.